Belföld

2005.04.04. 07:38

TISZTÁBB, SZEBB, EGÉSZSÉGESEBB FEJÉR MEGYEI TELEPÜLÉSEKÉRT - 1.

Polgárdi (me) - Immár 169 önkormányzat tagja a közelmúltban megalakult Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Vagyonkezelõ és Közszolgáltató Részvénytársaságnak. A hulladékgazdálkodásban elõre lépnek.

Mórocz Zsolt

Uniós források bevonásával, 33 milliárd forintos beruházással készülhet el az a hulladék-égetõmû, amely a hulladékgazdálkodással kapcsolatos valamennyi elõírást, továbbá az eu-s elvárásokat is képes teljesíteni. Az engedélyezési eljárás megkezdõdött, az anyagi források megszerzését követõen két év alatt megvalósulhat a beruházás, amelynek eredményeként évi százezer tonna kommunális "szemétbõl" - mechanikus és biológiai válogatás után - energia nyerhetõ. Mégpedig nem is kevés: 10-12 ezer tonnából 8,5 megawatt áram termelhetõ, ez az "önfogyasztás" egy megawattja után bekerülhet az országos energiahálózatba. Az alternatív energiatermelés egyébként uniós elvárás is, a jelenlegi 0,7-0,8 százalékos részarányt ugyanis 2010-ig fel kell emelni 3,6 százalékos arányra. Ennek egyik lehetõsége a kommunális hulladék egy (jelentõs) részének a felhasználása. Magyarországon általában nagy a lakosság ellenérzése-ellenállása a hulladékégetõ-mûvekkel szemben, ugyanakkor más eu-s tagállamokban, például Németországban nyolcvan hulladékégetõmû üzemel és létjogosultságát nem kérdõjelezik meg. A közeli Bécsben pedig még csak nem is lakott teületen kívül mûködnek olyan hulladékégetõk, amelyektõl száz méterre légvonalban lakások vannak - hangzott el egy ismertetõ elõadáson. rnA tervezett hulladékégetõ olyan technológiával készül majd, amely a jelenleg elérhetõ legkorszerûbb és a megengedett emmissziós értékeken felül a légtérbe nem bocsát ki káros anyagot. Az égetõmûvet olyan telephelyre tervezik, ahol fél évszázada folyik erõmûvi tevékenység. A többszörösen szétválogatott, egyéb módon már nem felhasználható anyagok bálázva, csomagolva kerülnek az égetõmûbe. Nemcsak a jövõben összegyûjtendõ kommunális hulladékelemeket kívánják égetni, hanem arra is lesz mód, hogy a lerakókban már elhelyezett hulladékot felhasználják. A módszer elõnyeként említik továbbá, hogy lerakóhelyek élettartama megduplázódik, s új lerakóhelyet sem kell építeni.rn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!