Belföld

2011.09.16. 15:57

Tiltakoztak a szakszervezeti demonstrációk megtiltása ellen

Pártok és jogvédő szervezetek tiltakoztak pénteken a szeptember végétől tartandó szakszervezeti demonstrációk megtiltása ellen.

MTI

A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság szerint jogellenesen tiltotta meg a rendőrség a szeptember 29-től tervezett szakszervezeti demonstrációkat.    
   
A civil jogvédő szervezetek pénteken az MTI-hez eljutatott közleményükben azt írták, közösen tiltakoznak az ellen, hogy "a rendőrség mondvacsinált okokra hivatkozva tiltotta meg 70 szakszervezetnek a Parlament elé és a Várba bejelentett tüntetését, semmibe véve a békés gyülekezés mindenkit megillető alkotmányos szabadságát". A TASZ ezért jogi segítséget nyújt a szakszervezeteknek a tiltás bíróság előtti felülvizsgálata során.
   
A jogvédő szervezetek kiemelték: a gyülekezési jogról szóló törvény szerint a bejelentéshez kötött rendezvény csak abban az esetben tiltható meg, ha megtartása a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.   
     
Mint kifejtették, a szakszervezetek tizenkét tüntetést jelentettek be szeptember 29. és október 9. közötti időpontokra különböző helyszínekre. Ezeket a rendőrség egyrészt a közlekedés súlyos akadályozásával, a Kossuth téri tüntetéssel kapcsolatban pedig az Országgyűlés zavartalan működésének veszélyeztetésével indokolva tiltotta be.
   
Miután a Kossuth térre bejelentett tüntetést a szakszervezetek október elsején, szombaton szeretnék tartani, "cinikusnak" nevezték, hogy az Országgyűlés működésének veszélyeztetésére hivatkozva hozott elutasító határozatot a rendőrség. A jogvédő szervezetek szerint ugyanis "a képviselők szombaton nem dolgoznak, legalábbis nem a Parlamentben".
   
Az MSZP-s Harangozó Tamás pénteki közleményében azt írta, ma ott tartunk, hogy a Fidesz először a rendőrség mögé bújva betiltat egy szakszervezeti tüntetést, majd a Parlament védelmének megerősítésén gondolkodik a kormányzat, amit "gyáva és sunyi módon a rendőrség mögé bújva" igyekeznek levezényelni.
   
A Jobbik elítéli a szeptember 29-re tervezett szakszervezeti demonstráció betiltását és azt politikai, nem pedig szakmai lépésnek tekinti - áll Bertha Szilvia országgyűlési képviselő közleményében.
   
Az ellenzéki politikus szerint a kormány "láthatóan pontosan tisztában van eddigi és tervezett intézkedéseinek az emberek életére gyakorolt negatív hatásaival, és ennek következményeként a társadalom egyre nagyobb elégedetlenségével. Ennek ellenére erőszakolnak át mindent a lakosságon, az érintett tömegek törvényes keretek közt megszervezett tiltakozásának pedig gátat szabnak bármi áron. Ezért is korlátozták felháborító módon még 2010 végén a sztrájkjogot, és gáncsolnak el minden nagyszabású tiltakozási kezdeményezést a kézivezérelt bíróságok és a rendőrség."
   
A tüntetések megtiltása ellen a Szabad Emberek Magyarországért - Liberális Párt is közleményben tiltakozott, mint írták, az alkotmány előírásainak megfelelően mindenkinek joga van tüntetni. Ezt a jogukat nem lehet "nevetséges indokokkal" megkérdőjelezni, a közlekedés aránytalan sérelme elfogadhatatlan gumiparagrafus - tették hozzá.
   
A mintegy 70 szakszervezetet, civil és társadalmi szervezetet tömörítő akcióegység szeptember 8-án sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a munka világát érintő kilencpontos követeléscsomagot fogalmaztak meg, és szeptember 29-én indítják a határozatlan időre meghirdetett, D-Daynek nevezett tüntetéssorozatukat.
   
Csütörtökön Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a gyülekezési törvény értelmében, a hatályos jogszabályok alapján megtiltották a rendezvényt. Közölte: a Budapesti Rendőr-főkapitányság alaposan megvizsgálta, hogy a megmozdulás ideje alatt és helyén milyen a közlekedés helyzete, milyen úton lehetne elterelni, és megállapították, a több helyszínre, folyamatosan bejelentett rendezvény miatt a forgalmat nem lehet elterelni.
   
Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, az akcióegység operatív törzsének egyik vezetője bejelentette: a szakszervezetek bíróságon támadják meg a rendőrségi határozatot, amely megtiltja tüntetéssorozatukat. A megmozdulás szervezői csütörtöki sajtótájékoztatójukon azt hangoztatták: a rendőrség politikai nyomásra hozta meg döntését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!