Belföld

2016.11.16. 16:41

Tényleg rossz időzónában vagyunk? Eltörölhetik az óraátállítást

Budapest-Fehérvár – Miután az országgyűlés gazdasági bizottsága is támogatta az ötletet, könnyen lehet, hogy Magyarországon hamarosan csak a nyári időszámítás marad, azaz nem kell átállítanunk az órát. Az eredeti javaslat kitalálója szerint azonban nem ez a legjobb megoldás.

Házi Péter

A székesfehérvári származású Herman Gábor telekommunikációs mérnök hosszú évekkel ezelőtt komoly számításokat végzett, miért lenne jó Magyarország számára, ha a greenwich-i időhöz képest nem egy, hanem két óra lenne az időeltolódás. Azóta a népszerű közösségi oldalon több ezer követője akadt az ötletnek, olyannyira, hogy néhány hónappal korábban a jobbikos országgyűlési képviselő, Kepli Lajos is beállt a kezdeményezés mögé.

Kedden az országgyűlés parlamenti bizottsága is tárgyalta az elképzelést, csakhogy nem az eredetit. A bizottság most arról döntött ugyanis, hogy támogatja a nyári időszámítás eltörlését, és nem arról, hogy álljon át az ország az eggyel szomszédos, GMT+2 időzónába.

– Az egész éves nyári időzóna (UTC+2) használatával a jelenlegi állapotnál kicsit lenne csak jobb a helyzet, de nem használnánk ki a rendelkezésre álló lehetőségünket a több napsütésre. Jelenleg ugyanis 101 olyan nap van az évben, amikor este nyolc óra után sincs még sötét. Ha az állandó nyári időszámításánál maradunk, ezen napoknak a száma nem nő. Ha viszont az én javaslatomat, a GMT+2 időzónát választanánk, de továbbra is megmaradna az óraátállítás, akkor 101-ről 172-re nőne azon napok száma, amikor 8 óra után sem ment le teljesen a nap – mondta érdeklődésünkre az alapötlet kitalálója, Herman Gábor. Azaz 2017 március 26 és szeptember 13 között minden nap 8 óra után menne le a nap, így a tavaszi, őszi időszakban sokat lehetnénk este is a szabadban,

Az persze biztos, hogy az óraátállítás eltörlése önmagában is jelentene szubjektív hasznot, már csak azért is, mert az átállításhoz való hozzászokás nyűge is megszűnne. Másrészt télen egy órával később sötétedne, tovább lenne világos.

Sajnos azonban több az ellenérv: Nem az óraigazítás a fő hiba, hanem az, hogy Magyarországnak rossz az időzónája. Az egész éves nyári időzónában nem használnánk ki jobban a napsütést, hiszen nyáron ugyanúgy feleslegesen korán világosodna mint most, napi 1-2 óra napsütést átaludnának az emberek az év felében. Tavasztól őszig ugyanolyan korán sötétedne, mint most és ez nem motiválná az embereket az egészségesebb életre és nem javítaná az életminőségünket sem.

A legnagyobb kavarcot viszont valószínűleg az jelentené, hogy egyszerre két időzónában lennénk, ami zavarhatja a gazdasági kapcsolatainkat, hiszen télen a kelet-európai, nyáron a nyugat-európai időzónában „tartózkodnánk”.

Herman Gábor tehát azt javasolja, hogy szakemberek segítségével, a káros és a pozitív hatások összességét mérlegelve döntsék el, melyik időzóna lenne a jobb Magyarországnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!