Belföld

2009.10.01. 20:14

Tényfeltáró küldöttséget meneszt az EP Magyarországra az uniós pénzek felhasználásának ellenőrzésére

Tényfeltáró küldöttséget meneszt Magyarországra az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottsága, hogy az európai uniós pénzek felhasználásáról vizsgálódjon - erősítette meg a magyar sajtóban megjelent híreket csütörtök este Deutsch Tamás (Fidesz), az EP-bizottság alelnöke az MTI érdeklődésére.

feol.hu

Mint mondta, a testület erről aznapi brüsszeli találkozóján határozott.
A delegáció jövőre látogat Budapestre - tette hozzá.
Beszámolója szerint hasonló küldöttség utazik Olaszországba és Görögországba, "ahol hasonló problémák merültek fel", valamint az EU-tagjelölt Horvátországba is.
Herczog Edit (MSZP), az EP-bizottság póttagja a hírügynökségnek arról számolt be, hogy a parlamenti testületnél szokásos minden évben meglátogatni egy-két uniós tagállamot vagy a tagságra aspiráló országot. Megerősítette, hogy az említett országok és Lengyelország mellett Magyarország neve is felmerült, de hangsúlyozta, hogy nem született döntés arról, melyik évben mely országokba látogat el a bizottság.
 Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője hozzátette, hogy szinte valamennyi EP-bizottság esetében szokásos felkeresni egy-két tagországot évente.
 "Aki ebből hírt csinál, az nem ismeri, hogyan működik az Európai Parlament" - fogalmazott Tabajdi.
Herczog Edit - aki előző ötéves EP-mandátuma alatt több ilyen látogatáson is részt vett - leszögezte azt is, hogy egy-egy ilyen delegáció "nem számlakönyveket nézeget", hanem az Európai Számvevőszék jelentése alapján folytat tárgyalásokat a helyi hatóságok előtt álló teendőkről.
 A mostani esetben még az sem dőlt el, melyik időszakra vonatkoznak majd az egyeztetések - fűzte hozzá.
Deutsch Tamás szerint a vizsgálat "megint azt jelzi, hogy nem jó Magyarország megítélése az Európai Unió intézményeiben". Úgy vélte, ebben nincsen semmi meglepő, hiszen "Brüsszelbe naponta jutnak el olyan hivatalos, információk, tények, amelyek azt jelzik, hogy az EU-támogatások felhasználása nem megfelelő".
Az elmúlt közel három év alatt az ebben a költségvetési időszakban arányosan járó uniós támogatásoknak mindössze 8 százalékát sikerült kifizetni Magyarországon - mutatott rá a fideszes EP-képviselő.
A tényfeltáró delegáció munkája is abban segíthet, hogy a következő választások utáni új kormány változtatni tudjon a rossz gyakorlatokon - hangsúlyozta.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!