Belföld

2010.04.08. 04:18

Tegyünk a trükkös tolvajok ellen! Tippek az értékek elrejtésére

Közbiztonsági háló, közlekedési anomáliák, száguldozó autósok, zsebesek - ezek voltak a legtöbbször felvetett témák, amelyekkel kapcsolatban olvasóink kérdezték a közelmúltban Vörös Ferenc rendőr ezredest, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság rendészet-igazgatóját. A kétórás telefonos kérdezz-felelek közérdeklődésre leginkább érintő témáit vesszük sorra.

Móré Erzsébet

Húsz  telefonáló és legalább negyven - egymást sokszor átfedő kérdés - merült fel. A vagyonbiztonság ezek közül is az első helyen állt:

- A környékünkön már szinte minden házba betörtek, a húsfüstölőről például elvitték a kolbászt  - panaszolta egy hölgy Fehérvár egyik kertvárosából.
- A Madách utca és környéke nagyon szép, családi házas övezet, bokrokkal, s ez bizony alkalmas arra, hogy betörők esetleg megbújjanak, észrevétlenül feltérképezzék a környéket. Egyébiránt nincs több betörés, mint a város más területein, de a megelőzésben magunk is látunk tennivalót, az ott lakók segítségével. Ha bármilyen rendellenességet észlelnek, idegen autót, amely lassan gurul, megpróbál valaki becsengetni, aztán elszalad, házalással kísérleteznek  ez mind olyan jel lehet, amely bűncselekmény előkészületére utal. Ha ilyen dolgot észlelnek, kérem a 107-re vagy 112-re telefonon tegyenek bejelentést, hátha tetten tudunk érni valakit, vagy megelőzni egy betörést. Szeretném megjegyezni, hogy a betöréssorozatok nyomozása - bár adott esetben határozatot kap a sértett az ügy lezárásáról - nem ér véget. Sokszor egy felderített ügy kapcsán derül ki, hogy az elkövető rovásán több hasonló is van, így az esetet felmelegítjük.

- Hogyan óvhatjuk meg az idős embereket, a hiszékenyeket attól, hogy csalás áldozatai legyenek? Milyen trükköket alkalmaznak a bűnözők?
- Gázóra-, vízóra-leolvasóknak adják ki magukat, vagy azt mondják, hogy az önkormányzattól hoznának segélyt, de ahhoz fel kell mérni a lakást - sajnos nagyon jól kiszámítható, hogy az idős emberek hol tartják az értékeiket. A rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának több olyan akciója is van - például a Nyitott szem, zárt kertajtó -, amellyel a vöröskereszt, az ÁNTSZ rendezvényeihez csatlakozva megpróbálunk segíteni, tanácsot adni. Ami az értékeket, pénzt illeti, semmiképpen ne az ágyneműk közé tegyék, a gyűrűket, nyakláncot se a látható, könnyen hozzáférhető kis kerámia dobozkákba. A betörőknek rendszerint csak pár percük van, s a szem előtt lévő fiókokban, szekrényekben turkálnak.

Örök téma a közlekedés, a parkolás, nem csoda, a megyeszékhelyen szinte már tragikus a helyzet.

- A kórháznál lévő körforgalomban szabálytalanul parkolnak gépkocsik, a buszok sem férnek el. Mit tesznek a helyzet javításáért?
- A körforgalom témája régóta ismert előttünk, a kollégáim rendszeresen végeznek ellenőrzéseket. A Megállni tilos!-tábla hatálya alatt parkolókkal szemben közigazgatási eljárást kezdeményezünk. Ma már olyan korszerű eszközökkel rendelkezünk, úgynevezett PDA-kkal, amelyek a felvétel elkészítésével egyidejűleg továbbítják a jelet az országos rendszerbe.
lyen módon természetesen nemcsak a Szent György kórház környékén tilosban parkolók ellenőrzése, illetve büntetése történik: több olvasónk említette  elrettentő példaként a Távírda utcát, a Zichy liget környékét , az egyik legnagyobb szemtelenség, hogy pontosan a rendőkapitányság oldalában állnak egyes autósok tilosban.
 
A száguldozó autósokkal foglalkozott panaszában, kérdésében az az olvasónk, aki szóvá tette:

- A Palotai úton, a Garzon ház környékén nagyon szűk a forgalmi keresztmetszet. Ezért aztán a helyismerettel rendelkezők megtalálják az egérutat, a surranópályát. Ez önmagában még nem is lenne baj, csakhogy a kerülő utat választók nem tartják be a sebességkorlátozást. Iskola, óvoda is van a környéken, sokan pedig a volt vidámpark oldalában futnak, sportolnak  életveszélyes helyzet állhat elő - fogalmazta meg aggodalmát olvasónk.
Azt is hozzá tette, hogy tudomása szerint a Liget soriaknak már van saját körzeti megbízottjuk, de ő bizony még nem találkozott vele. Vörös Ferenc ezredes ígéretet tett arra, hogy a kinevezett kmb-s lakossági fórumon ismerkedik majd meg a környéken élőkkel.

Az Alba Plaza, illetve a nagy bevásárlóközpontok környékének közbiztonságával foglalkozott a következő telefonáló:

- Koldusokkal, zsebesekkel, lopott árukat forgalmazókkal nap mint nap lehet arrafelé találkozni, nem lehetne civil ruhás rendőröket többször a helyszínre küldeni? - érdeklődött, és azt is szóvá tette, hogy rendkívül zavaró, hogy a nagy bevásárlóközpontok környékén sok hajléktalan zaklatja a vásárlókat, néha erőszakosak.
- Joggal foglalkoztatják ezek a kérdések a városlakókat - kezdte válaszát Vörös ezredes. - A pláza környéke a zsebesek és általában jogsértő cselekményekből élők gyülekezőhelye. Megjelent a fiatalkorúak bizonyos csoportja is, nekik igazából az iskolában lenne a helyük. Ami a rendőri eszközöket illeti, nem látható formában, civil ruhás nyomozók gyakran vannak jelen a környéken. Zsebelésről az utóbbi időben elég kevés bejelentés érkezik, főleg idős személyek vagy esetenként illuminált, ittas emberek esnek ennek áldozatául. A nagyáruházak környékén más a helyzet: mindenütt megjelent részben a hajléktalanok köre, részben a szervezetten kéregetők csoportja. A koldulásnak egyébként azt a formáját fenyegeti szankcióval a jogalkotó, amelyben vagy gyermekkel, vagy erőszakos formában történik a kéregetés. A nagyáruházak vezetőivel felvettük, felvesszük a kapcsolatot, a biztonsági szolgálattal közösen próbálunk megoldást találni. A rendőrség elsősorban gépkocsizó járőrszolgálatot tud biztosítani. Ennek eredményeként több előállítás is történt.

- Az Ősz utca környékén élek, nagyon szeretnénk, ha ott gyakrabban megjelenne egy-egy rendőr, ugyanis sok bosszúságot okoznak a házak ablakai alatt dajdajozók. A lakótársaim nevében is kérném az intézkedését  mondta egy hölgy.
 - Nagyvárosi, sajnálatos jellegzetesség, hogy sokan töltik - akár kényszerből, hajlék híján - az utcán az éjszakát. Ígérem, hogy több járőrt látnak majd arrafelé - mondta Vörös Ferenc.

- Hetek óta hallani a közbiztonsági hálóról. Mit jelent és mitől jó ez a polgárnak?
- A közbiztonsági háló országos kiterjedésű, fokozott ellenőrzés, amelynek az a lényege, hogy a rendőr-főkapitányságok a területükön lévő településeket három kategóriára osztották: kiemelten veszélyeztetett, veszélyeztetett és normál veszélyeztetettségű területekre. Mindezt nemcsak a bűnügyi mutatók alapján állapítottuk meg, hanem megkértük az érintett önkormányzatok, helyi civil szervezetek véleményét is. Az akció során, amely május 31-éig tart, növeljük a rendőri jelenlétet  ez önmagában is visszatartó erejű. Fokozzuk, visszatérő ellenőrzésekkel a bűnügyi felderítést. A közbiztonsági háló üzemeltetési költségeit  rendőreink túlóradíját, eszközök használatát  az Országos Rendőr-főkapitányság állja.

Egy olvasónk a baleseti helyzet iránt érdeklődve a következő kérdést tette fel a rendészeti igazgatónak:

-  A közlekedési balesetek hány százalékát idézték elő az időskorúak ?
- Az elmúlt esztendőben összesen 853 személyi sérüléssel végződő közúti közlekedési baleset történt Fejér megye közútjain. A 2009. évi adatokból az látszik, hogy 130 baleset okozója volt 60 évnél idősebb, vagyis kérdésére röviden válaszolva, az összes baleset mintegy tizenöt százalékát okozták. A 130 balesetből hét halálos kimenetelű volt, 51 súlyos, 72 könnyű sérüléssel végződött.

Végül egy  tulajdonképpen egyedinek tűnő  kérdés, ám a történet intsen mindenkit arra, hogy legyen roppant körültekintő, különösen, ha pénzről van szó!

- Idős bátyámat egy ismeretlen ember rávette, hogy számára bankkölcsönt vegyen fel. Azt ígérte az illető, a bátyámnak csak a nevét kell adnia, a kölcsönt azonban nem neki kell törlesztenie. Ebből semmi nem lett, az illető nyomtalanul eltűnt, a bank pedig szorongatja a testvéremet... Sajnos nincs a kezünkben semmi papír, semmi bizonyíték arra, hogy becsapták - panaszolta egy hölgy.
- Első hallásra ez mindenképpen csalás, köztörvényes bűncselekmény. Azt javaslom, feltétlenül tegyenek feljelentést, mert ennek akkor is jelentősége lesz, ha a testvére nem tudja tovább törleszteni a hitelt, s végrehajtásra kerül sor! A fehérvári rendőrkapitányságon a nap huszonégy órájában van panaszfelvétel, oda kell fordulniuk - hangzott a rendészeti igazgató tanácsa.

Több mint 10 ezer vagyon elleni bűncselekmény 2007-ben

- 2009-ben 15 612 bűncselekményt regisztráltak a megyében

- a 10 ezer lakosra jutó bűncselekmények száma a fehérvári kapitányságon volt a legtöbb: 458,4. A második a sárbogárdi körzet, a legkevesebb bűnügy a móri kapitányság területén lakókra jutott, 130,9 volt
 
- a vagyon elleni bűncselekmények tekintetében ötéves intervallumban a 2007-es év volt kiemelkedő a 10 934 esettel, tavaly ez a szám 8685-ra sikeredett.

- a főkapitány fogadónapjára be kell jelentkezni, a főkapitányság központi számáról kapcsolják a titkárságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!