Belföld

2009.09.07. 15:57

Ted Sator, az Alba Volán előző edzője lett a jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya

FMH - Az észak-amerikai profiligában (NHL) is megfordult Ted Sator, az Alba Volán korábbi vezetőedzője lett a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya - döntött hétfői ülésén a hazai szövetség elnöksége.

feol.hu

A szakember megbízatása a jövő áprilisi divízió I-es világbajnokság végéig szól. Sator elődje, Pat Cortina azért nem maradhatott, mert klubjától, a német másodosztályban szereplő EHC Münchentől nem tudna elszakadni a vb-felkészülésre. 
A német felmenőkkel rendelkező, amerikai állampolgárságú Sator - aki november 18-án lesz 61 éves - az NHL-ben is dolgozott, mégpedig vezetőedzőként: a New York Rangersnél 1985 és 1986, a Buffalo Sabresnél pedig 1987 és 1989 között. Összesített mérlege 306 mérkőzésen 137-137 győzelem és vereség, valamint 32 döntetlen. Ezen kívül az ugyancsak NHL-es Philadelphia Flyersnél, a Boston Bruinsnál, a St. Louis Bluesnál, valamint a jelenleg Carolina Hurricanes néven futó alakulat jogelődjénél, a Hartford Whalers csapatánál is alkalmazták mint másodedzőt. Az 1984-ben és 1987-ben a Kanada Kupán szerepelt amerikai válogatott stábjában szintén másodedző volt.
Az NHL-nél alacsonyabb osztályú tengerentúli klubok is foglalkoztatták, majd 2002-től Európában tevékenykedett. Kétéves finnországi "kirándulás" után 2004-től Szlovéniában edzősködött, a 2006/07-es idényben pedig a szlovén válogatott szövetségi kapitánya volt. Az együttes éppen a Cortina vezette magyarok előtt nyerte meg a ljubljanai divízió I-es világbajnokságot, és jutott fel a 16 legjobb nemzetet felvonultató elitcsoportba. Satort 2007. december 6-án nevezték ki az Alba Volán vezetőedzőjének, és 2009. március 3-án menesztették.
A neves tréner novemberben és februárban nemzetközi tornákon vezeti a magyar válogatottat, majd március végén következik a háromhetes felkészülés. A divízió I-es vb-t Ljubljanában rendezik április 17. és 23. között. A világ élvonalába kerüléshez meg kell nyerni a viadalt, amelyen az ellenfél a házigazda Szlovénia, valamint Nagy-Britannia, Lengyelország, Horvátország és a Koreai Köztársaság lesz.
Az MTI értesülése szerint Sator jelenleg St. Louisban tartózkodik, és majd később ad nyilatkozatot.
Elődje, a kanadai Pat Cortina a magyar hoki eddigi legsikeresebb szövetségi kapitánya volt, és 2004-ben érkezett Magyarországra. Előbb az Alba Volán vezetőedzőjeként, majd 2004. június 3-tól szövetségi kapitányként dolgozott. A válogatottal 2005-ben harmadik, 2006-ban negyedik, 2007-ben pedig második lett a divízió I-ben. Aztán a 2008-as szapporói tornát megnyerte a nemzeti csapat, és így 70 év után tért vissza a világelitbe. Az idei A csoportos vb-n győzelem nélkül lett utolsó, azaz 16. a válogatott és került vissza a divizió I-be. Cortinát tavaly a sportújságírók az év edzője-szavazáson a második helyre választották a férfi vízilabda-válogatottal három olimpiai aranyérmet begyűjtő Kemény Dénes mögött.
"Szívesen folytattam volna a megkezdett munkát, de egyszerűen nem tudok arra garanciát adni, hogy a vb-felkészülésen ott legyek, a német bajnokság ugyanis nem áll le. Idén is gondot jelentett, hogy mindig a válogatott mellett legyek, de az A csoportos vb-re elengedett a müncheni klub. Most egy korszak véget ért, ám a magyar hoki nagy szurkolója maradok! Megértem a magyar szövetség döntését. Sok sikert kívánok a csapatnak!" - mondta az MTI-nek Cortina.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!