Belföld

2012.06.26. 16:17

TASZ: rendőrségi túlkapás miatt elmarasztalták Magyarországot Strasbourgban

Rendőrségi túlkapás miatt elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. Az ítéletet kedden hozta nyilvánosságra a testület - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

MTI

A közlemény szerint a nyilvánosságra hozott ítélete értelmében a magyar állam megsértette a megalázó bánásmód tilalmát egy két évvel ezelőtti tiszalúci rendőri intézkedés során.

A TASZ közlése szerint a rendőrök 2010. szeptember 4-én este 9 óra körül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, egy családi ház kertjében tartott keresztelő ünnepségen csendháborításra hivatkozva felszólították az ünneplő roma családot, hogy halkítsák le a zenét.

Ez meg is történt, de fél óra múlva a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, és gumibottal, könnygázzal oszlatta szét az ünnepséget, annak ellenére, hogy az ünneplők nem álltak ellen a rendőri intézkedésnek, csupán kétségbe vonták annak jogosságát - írták a közleményben.

Hozzátették: az egyik nőt "több rendőr métereken át húzta a földön a kapucnijánál fogva, aminek során a hátán sérüléseket szenvedett, és a mellei mindenki előtt láthatóvá váltak. Utána megmotozták, közben pedig nekilökték a rendőrautónak is".

A közlemény szerint az ügyben a sértettek feljelentést tettek a rendőrök ellen hivatali eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, de a feljelentésüket elutasították, majd a TASZ újabb feljelentése alapján indult nyomozást minden fokon megszüntették.

A szervezet tájékoztatása szerint közben a sértettek ellen is indult büntetőeljárás hatóság eljárása megzavarásának bűntette miatt, ez "viszont olyannyira gördülékenyen halad", hogy 2012 márciusában már elsőfokú ítélet született; az ügyben a vádat ugyanaz az ügyész képviseli, aki a rendőrök elleni ügyben a nyomozást megszüntette.

A TASZ tájékoztatása szerint "a bíróság ítéletében kimondta, hogy a rendőrök brutális fellépése az Európai Emberi Jogi Egyezménnyel ellentétes volt, továbbá megállapította, hogy az ügy nyomozása sem felelt meg az egyezmény és a bíróság joggyakorlatában lefektetett elvárásoknak".

Az ügyben az MTI megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, amely későbbre ígért tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!