Belföld

2012.02.03. 16:26

Tarlós István a nyugdíjából és főpolgármesteri fizetéséből él

A törvényi határidőre, február 1-jéig leadták vagyonnyilatkozataikat a Fővárosi Közgyűlés képviselői.

MTI

Tarlós István főpolgármester továbbra is felerészben tulajdonosa két óbudai ingatlannak, és egy nyolc éves Volkswagen Passatja van. A korábbi 6,8 millió forintos pénzintézeti tartozásából 300 ezer forintot törlesztett, nyugdíján és főpolgármesteri fizetésén kívül más jövedelme, gazdasági érdekeltsége nincs.

Pénzügyi helyettesének, Bagdy Gábornak több szántója, szőlője, gyümölcsöse van, társtulajdonosa egy újbudai és egy óbudai lakásnak.

Csomós Miklós oktatási helyettes márciusban eladta 2003-as Opel Astraját, így autója már nincs; decemberben pedig 1,8 millió forint jutalmat kapott a bevallás szerint. Társtulajdonos egy 80 négyzetméteres XV. kerületi lakóházban. Banki tartozásaiból 300 ezer forintot törlesztett, még 3,1 millió forint maradt.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettesnek van egy 104 négyzetméteres kőbányai lakása, érdekelt egy kisszékelyi és egy siófok-sóstói üdülőben. A 71,5 ezer svájci frankos tartozása változatlanul megmaradt. Egyhatod részben tulajdonosa lett a Favus Kft.-nek.

Hutiray Gyula városfejlesztési főpolgármester-helyettes 2011. márciusban vásárolt egy Honda Insightot, takarékbetétben 5530 eurót és 5030 dollárt tart.

Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettesnek Újbudán két társasházi lakásnak résztulajdonosa, van egy budafoki telke, egy szigetmonostori teleknek pedig résztulajdonosa. Autója, egyéb nagy értékű ingósága, illetve tartozása sincs.

A vagyonnyilatkozatok alapján népszerű a fővárosi fideszes képviselők körében az értékpapírban elhelyezett megtakarítás: Németh Zoltán frakcióvezető befektetési jegyeinek piaci értéke csaknem 9 millió forinttal növekedett, diszkontkincstárjegyeinek értéke 3,8 millió forinttal nőtt. Rogán Antal belvárosi polgármester 6 millió forintot helyezett el állampapírban, takarékbetétben pedig 4,2 millió forintot; ezzel együtt 2 millió forinttal nőtt a banki tartozása is. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester 900 ezer forinttal növelte pénzpiaci befektetési jegyeinek értékét és 10 millió forintot helyezett el takarékbetétben; tartozásaiból pedig 300 ezer forintot törlesztett.

A Fidesz-KDNP-frakcióból többen is visszafizették hiteleik egy részét: Ughy Attila 2,6 millió forintot törlesztett, Németh Szilárd csepeli polgármester 4,633 millió forintot, a teljes hitelét. Orbán Gyöngyi, a Fidesz frakcióigazgatója 700 ezer forintot fizetett vissza korábbi 1 millió forintos autóhiteléből.

Több fideszes képviselő is eladta gépjárművét, illetve újat vett: Wintermantel Zsolt újpesti polgármester megvált 2007-es Volkswagen Passatjától, helyette nem vett másik autót; Zsolnai József közbiztonsági tanácsnok vett egy Skoda Octaviát; Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester pedig egy kétéves Piaggo Beverlyre cserélte ugyancsak 125 köbcentis Honda robogóját. Raduly József 18 éves Ford Mondeóját cserélte egy 2009-es Escortra.

A fideszes képviselőknek nincsenek nagyobb értékű vagyontárgyaik, csak Németh Zoltán és Pokorni Zoltán tüntetett fel könyvgyűjteményt a nyilatkozatában.

Az ellenzéki képviselők vagyoni helyzete sem változott jelentős mértékben. Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője továbbra is tulajdonosa egy II. kerületi, 1.200 négyzetméteres építési teleknek és az azon lévő 400 négyzetméteres családi háznak. Pénzintézeti számlakövetelése 3,2-ről 5,3 millióra emelkedett, más szerződés alapján pedig 79 millió forint követelése van az egy évvel korábbi 84 millió helyett. A frakcióvezetőnek nincsenek tartozásai.

Tüttő Kata MSZP-s frakcióvezető-helyettes értékpapírban elhelyezett megtakarításai több mint 15 millióval csökkentek. Tavalyhoz képest 96 ezer dolláros pénzintézeti számlakövetelése van, tartozása pedig 156 millióról 176 millióra emelkedett. A szocialista Velez Árpád eladta 900 négyzetméteres kisfaludi építési telkét, megszűnt 3 milliós életbiztosítása és kifizetett 2,9 millió hiteltartozást.

Szaniszló Sándor frakciótársa egy VII. és egy V. kerületi lakást is vásárolt, amelyeknek egyedüli tulajdonosa, takarékban elhelyezett megtakarítása viszont 32 millióról 6 millióra csökkent, kifizette a tavaly még fennálló 3,5 milliós tartozását is. Molnár Gyula (MSZP) lecserélte Saabját egy Volvóra, részvényekben, kötvényekben elhelyezett megtakarításai pedig mintegy 2,5 millióval emelkedtek, banki hitele 5 millióval csökkent.

Losonczy Pál, a Jobbik képviselője eladta Renault Kangoo típusú autóját, viszont továbbra is jelentős, 3 ezer darabos CD-gyűjteménye van, 8-10 kilogramm ezüst dísztárgy, étkészlet, valamint herendi porcelán tulajdonosa, és több szintetizátora, hifiberendezése és egyéb stúdióberendezése is van. A képviselő kifizette 12 milliós hitelét, a legtöbb cégében, amelyben korábban 33 százalékban volt tag, érdekeltségeit megszüntette.

Hanzély Ákos LMP-s képviselő eladta Balatonszéplakon lévő 105 négyzetméteres üdülőjét, kötött egy 5 milliós életbiztosítást, 3,5 milliós pénzintézeti számlakövetelése megszűnt, ahogy 12 milliós hiteltartozása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!