Belföld

2011.01.13. 07:41

Szökés helyett kisebb csoportokban próbálják átjuttatni az illegális migránsokat

FMH - A mosonmagyaróvári rendőrkapitányság tapasztalatai szerint a schengeni nyitás óta "eltűnt" a zöldhatáron átszökés az illegális migránsok és az embercsempészek eszköztárából, utóbbiak mind kisebb csoportokban igyekeznek Ausztriába juttatni "ügyfeleiket" - mondta Csokán Csaba rendőrkapitány az MTI-nek.

MTI

Közlése szerint még mindig az M1-es autópályán bukkannak a legtöbb illegális migránsra, de míg korábban tízből kilenc embert itt fogtak el, az elmúlt évben már csaknem minden harmadik emberre vonaton bukkannak. Egyre gyakoribb, hogy az embercsempészek Budapesten vonatra ültetik "ügyfelüket", de nem tartanak vele, csupán eligazítják, hol szálljon le a szerelvényről - említett példát a módszerek közül.
Csokán Csaba elmondta, hogy tavaly 563, egy évvel korábban 424 illegális migránsra, illetve embercsempészre bukkantak az általuk felügyelt határszakaszon. 
Közlése szerint tavaly ősztől már rendszeresen ellenőriznek a Győr és Bruck an der Leitha között közlekedő vonatokon, amelynek "járulékos" eredményeként az elmúlt évben 108 esetben fogtak el más cselekményekért keresett embereket.
Az illegális migránsok legnagyobb csoportját az afgán állampolgárok alkotják, számuk tavaly körülbelül 130 volt, míg a korábban nagyobb számban érkező koszovóiak közül alig félszáz bukott le ezen a szakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!