Belföld

2014.05.20. 09:58

Szerb állampolgár halála a határátkelőn

A szerb férfi az árvíz miatt hagyta el otthonát, Bécsbe akart utazni a fiához. A magyar határnál szívrohamot kapott és meghalt - írja a srbija.blog.hu.

Gombás Gabriella

Ellentmondó információkkal van tele a szerb és a magyar sajtó arról a sajnálatos esetről, amely 17-én este történt a röszkei határátkelőnél, amikor egy 66 esztendős szerb állampolgár,   a fiára várakozván, szívinfarktusban meghalt. A férfi fiához igyekezett Bécsbe, mert az árvízben mindene odaveszett, de a magyar határőrök feltartóztatták azzal indokkal, hogy nem felet meg a beutazás feltételeinek.

A  Szegedi Rendőrkapitányság közlemény  szerint a magyar  határrendészet felvette a kapcsolatot a 66  éves Mladjan Rajics Bécsben élő fiával, akit tájékoztattak édesapja beutazásának akadályáról, majd a férfit – kilenc ügyintézésre váró utassal együtt – a határátkelőhely várótermébe kísérték, biztosítva a lehetőséget, hogy ott bevárja rokona érkezését A férfi valamivel 9 óra után rosszul lett,  fél tízkor a helyszínre érkeztek a mentők de nem tudtak segíteni rajta, 21 órakor elhunyt.

Vladan Rajic, az elhunyt, fia a szerb lapoknak nyilatkozván elmondta, szívbeteg édesapja este 7 óra tájban értesítette, hogy feltartóztatták, mert nem volt nála elegendő pénz. Azt is elmondta a fiának, hogy nem kapott engedélyt arra, hogy elhagyja a levegőtlen helyiséget, s azt sem engedélyezték, hogy visszatérjen Szerbiába. Vladan Rajics – a szerb lapok szerint - telefonon egy teljes óra hosszát nem tudott kapcsolatot teremteni a magyar határőrökkel, vagy rendőrökkel, de az édesapjával is alig tudott beszélni, mert rosszul érezte magát, fázott. Fél 9 tájban hallotta a hangját utoljára, ekkor már a határszervekkel is beszélhetett, így megtudta, hogy az apja „nincs jól”. Azt elhunyt fia azt állítja, hogy a szerb nagykövetségtől kért segítséget, ahova állítólag mentőt és tolmácsot küldtek. Szerinte embertelen körülmények között lelt az apjára emiatt jogi útra tereli az ügyet.

A Szegedi Rendőrkapitányság közleménye szerint a mentősök 21 óra 30 perckor érkeztek a határátkelőhelyre, addig az újraélesztést végző rendőrök mindent megtettek annak érdekében, hogy az utas életét megmentsék - olvasható a rendőrség közleményében. A rendőrök több alkalommal rákérdeztek a feltartóztatott esetleges egészségügyi problémájára, aki rosszullétet nem jelzett, viszont elmondta, hogy fázik. A rendőrök egy takarót bocsátottak a rendelkezésére. A rendőrség a halálesetet közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.

(Számtalan határátlépésem során a szerb határőrszervek sohasem tettek fel kérdést a nálam vagy ismerőseimnél levő pénz mennyiségéről.)



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!