Belföld

2011.09.08. 15:05

Szijjártó Péter: Giró-Szász András a kormányszóvivő

Giró-Szász András az új kormányszóvivő - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön Hajdúszoboszlón.

MTI

A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének otthont adó Hotel Béke előtt tartott tájékoztatóján Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy munkaügyi és foglalkoztatáspolitikai kérdésekben Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kap szerepet a kormányzati kommunikációban.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint felkérték Garamvölgyi László korábbi rendőrségi szóvivőt, hogy a jövőben a közbiztonsági kérdések területén vegyen részt a kormányzati kommunikációban.

A kormányfő szóvivője bejelentette azt is, hogy ősszel újabb nemzeti konzultáció kezdődik közbiztonsági témakörben. A konzultáció során feltett kérdésekre a belügyminiszter tesz javaslatot - tette hozzá.

A kormányzati kommunikáció átalakításáról Szíjjártó Péter elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök a frakció előtt tartott, szerda esti bevezető előadásában kitért arra, hogy euróválság lehetőséget nyújt hazánk megújításának felgyorsítására. Az ennek érdekében felgyorsuló, intenzív törvényalkotási folyamatban aktív szerepet vállal a kormány és számos előterjesztést, törvényjavaslatot terjeszt majd az Országgyűlés elé - fűzte hozzá, megjegyezve: a nagy rendszerek átszervezéséről konzultációt folytatnak az emberekkel, hogy értsék mi miért történik, s ennek kommunikálásában vesz részt a politikai elemzésekben, a döntések magyarázatában jártas új kormányszóvivő.

Szijjártó Péter beszámolója szerint az euróválság időszakában is a gazdaságpolitika egyik fókusza, hogy 10 év alatt egymillió munkahelyet teremtsenek, s aki tud, az dolgozhasson.

"A kormány folyamatosan nyeri a csatákat ebben a háborúban" - jegyezte meg a miniszterelnöki szóvivő, hozzátéve, hogy Czomba Sándor a jövőben a foglalkoztatáspolitika szakértőjeként vesz rész a kormányzati kommunikációban.

A nagy rendszerek átszervezésébe, az ország megújításába a büntetőjog, a büntetéspolitika is hozzátartozik; a nemzeti ügyek kormánya  már eddig is sokat tett ezen a területen - mondta a szóvivő, megemlítve egyebek között a három csapás törvényt, a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási szabályok módosítását. E területen számítanak Garamvölgyi László munkájára - közölte.

Hozzátette: az emberek számára egyik legfontosabb a védelem jogának biztosítása, s e kérdéskörben nemzeti közbiztonsági konzultáció keretében kérik ki az emberek véleményét.

Az előző kormányok inkább a bűnözők mentegetésével voltak elfoglalva - fűzte hozzá magyarázatul kérdésre válaszolva Szijjártó Péter.

A miniszterelnök szóvivője végezetül közölte: változik a kormányzati kommunikáció szerkezete is: a kormányszóvivő a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból átkerül a Miniszterelnökséghez, az állami rendezvények szervezése viszont továbbra is a kommunikációs államtitkárság feladata marad. Az ő személyes, miniszterelnöki szóvivői munkája az új struktúrában is változatlan marad - tette hozzá Szijjártó Péter.

A Fidesz-KDNP frakció csütörtök délután az önkormányzati rendszer, benne az oktatás- és az egészségügy átalakításáról tárgyal, majd a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatos kérdések kerülnek terítékre a várhatóan péntek hajnalig tartó tanácskozáson - közölte Szijjártó Péter.

A frakció a napirendre tűzött kérdésekben kialakított álláspontját pénteken kora délután Lázás János frakcióvezető és Szijjártó Péter sajtókonferencián ismerteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!