Belföld

2011.03.01. 11:24

Szabó Erika az önkormányzati választásokról - kevesebb képviselő, kevesebb kiadás

FMH - A tavaly októberi önkormányzati választások rendben, a jogszabályi előírásoknak megfelelően zajlottak le - mondta az október 3-i önkormányzati választásokról, illetve a területi és az országos kisebbségi önkormányzati képviselők 2011. január 9-i választásáról szóló, a közigazgatási és igazságügyi miniszter által készített beszámolót ismertetve Szabó Erika államtitkár kedden a parlamentben.

MTI

Közölte, hogy a választók 3.163 polgármestert, főpolgármestert, 16.902 települési önkormányzati, 391 megyei közgyűlési képviselőt, valamint 33 fővárosi közgyűlési tagot választottak meg.
Kitért arra is, hogy az országgyűlés új törvénnyel szabályozta az önkormányzati választásokat. Mint mondta, ennek eredményeként jelentős mértékben - 25.964-ről 17.338-ra - csökkent az önkormányzati képviselők száma. Ezzel arányossá vált a megyei önkormányzatokban megszerezhető mandátumok száma, racionálisabbá váltak a választási határidők, csökkent a kampány és a kampánycsend időtartama - mondta, hozzátéve, hogy ezen intézkedésekkel a választás gyorsabb és olcsóbb, a választási rendszer igazságosabb lett. Megjegyezte: a kevesebb képviselő kevesebb kiadást jelent majd az önkormányzatoknak.
Mint mondta, a választást szakszerűen és zökkenőmentesen bonyolították le, a választási irodák és bizottságok pedig felkészülten látták el a feladatukat.
Az Országos Választási Bizottság elnökéhez hasonlóan az államtitkár is problémának nevezte, hogy egyes településeken a választások előtt megnőtt a betelepülők száma, akadt olyan település, ahol a lakosságszám a háromszorosára nőtt. Megjegyezte, hogy erre a problémára a jogalkotónak választ kell adnia.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a választásokra rendelkezésre álló keret elégségesnek bizonyult. Azt mondta, hogy a valamivel több mint 5 milliárd forintból még mintegy 300 millió forintot meg is takarítottak.
Kitért arra is, hogy tavaly októberben a választók 1.585 településen 9.216 kisebbségi képviselőt választottak meg; a négy évvel korábbihoz képest emelkedett a megválasztott kisebbségi települési önkormányzati képviselők száma. 
A januári területi és az országos kisebbségi önkormányzati választásokról azt mondta, hogy azok is rendben zajlottak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!