Belföld

2009.06.08. 06:34

Súlyos károkat okozott a vihar Szabolcsban

FMH - A vihar 26 településen több mint 3500 ingatlanban okozott kárt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfő hajnali összesítése szerint - közölte a szervezet vezetője az MTI-vel.

feol.hu

A vasárnap délutáni tornádószerű viharban hat ház vált lakhatatlanná, 24 embert kellett ideiglenesen elhelyezni - mondta Pernyák Sándor ezredes.
Hozzátette: az otthon nélkül maradottakat elsősorban rokonok, ismerősök fogadták be, de a legnagyobb kárt szenvedett Nyírbogdányban, a helyi művelődési házban a katasztrófavédelem ideiglenes, 150 ember elhelyezésére alkalmas befogadót is kialakított.    
Az igazgató tájékoztatása szerint a sérült ingatlanok zömmel magántulajdonúak. Főként háztetők károsodtak, tűzfalak, kémények dőltek le, redőnyöket szakított le a szél, illetve ablakokat vert be a helyenként teniszlabda-nagyságú jég.
    
A súlyosan megrongálódott tetőszerkezetek fóliázását a vihar után azonnal megkezdték, hétfőre virradó éjjel az érintett települések lakói mellett 250 tűzoltó dolgozott a helyszínen.
Berendelték a szabadnapos hivatásos tűzoltókat, bevonták az önkénteseket, s érkezett segítség Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Pest megyéből is.
Bekapcsolódtak a helyreállítási munkálatokba a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai, tizenegyen elsősorban azokon  a magas épületeken dolgoztak az éjjel, ahol csak alpintechnikával lehetett beavatkozni. A késő éjszakai órákban Budapestről, Szentendréről és Túrkevéről is érkeztek speciális feladatokra képes szakemberek a viharkárt szenvedett szabolcsi településekre.
    
Pernyák Sándor beszámolt arról is, hogy hétfőn nap közben folytatják a munkálatokat, s a legnagyobb kárt szenvedett hat településen az önkormányzati vezetők mellett polgári védelmi szakemberek is segítenek.
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság felvette a kapcsolatot a térségi Agroker Vállalattal, ahonnan folyamatosan szállítják az épületek fóliázásához az anyagot a 26 nyírségi, beregi településre.
Az ezredes hozzáfűzte: Nyírbogdány mellett - ahol minden, több mint ezer lakóház sérült - Kemecse, Nyírtura, Demecser, Berkesz, Székely, Nyírtass, Gyulaháza, Nyírkarász, Beregsurány, Csaroda, Ilk, Jánd és Márokpapi településeken keletkeztek a legjelentősebb károk.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!