Belföld

2011.09.09. 10:05

Sukoró-ügy - A demokratikus charta ellenzi Gyurcsány mentelmi jogának felfüggesztését

A Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére létrejött Magyar Demokratikus Charta arra szólítja fel az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését. Gyurcsány Ferenc épp az ellenkezőjét kéri.

MTI

A Demokratikus Charta pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint egy demokratikus jogállam parlamenti képviselői a látszatát sem engedhetik meg annak, hogy szavazatuk a politikai ellenféllel való küzdelemben a büntetőjog felhasználását segítse. A mentelmi jog felfüggesztése nem adhat szabad utat olyan jogi eljárásnak, amelynek valós indokait nem hozták a felfüggesztés ügyében döntők tudomására, miközben a rendelkezésre álló információk kétségessé teszik a gyanú megalapozottságát - közölték.
Azt, hogy Gyurcsány Ferenc korábban a mentelmi jogának felfüggesztését kérte, a Demokratikus Charta szóvivői - Bauer Tamás volt szabad demokrata politikus, Márton László író és Vitányi Iván MSZP-s országgyűlési képviselő - úgy értékelték: a volt miniszterelnök ezzel "üzeni a nyilvánosságnak, hogy nincs takargatnivalója", ugyanakkor ez nem ad felmentést a többi képviselőnek a szavazás felelőssége alól.
Az Országgyűlés hivatott eldönteni, hogy a büntetőeljárás megindítása indokolt-e, vagy éppen a képviselői tevékenység akadályozásának szándéka vezeti. A Fidesz nevében eddig megszólalók nem hagytak kétséget azt illetően, hogy az utóbbiról van szó: Gyurcsány Ferencet nem a parlamentben akarják látni - írták a Demokratikus Charta szóvivői.

Gyurcsány Ferencet a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban hallgatná meg gyanúsítottként az ügyészség, mert álláspontjuk szerint hivatali visszaélést követett el azzal, hogy meghatározta az értékesítés módját, vagyis a telekcserét. A volt kormányfő szerint semmi sem támasztja alá az ügyészség álláspontját.
A parlament mentelmi bizottsága kedden - a szocialista tagok ellenszavazatával - úgy döntött, azt javasolja, hogy a parlament függessze fel Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát. Korábban a volt miniszterelnök is ezt kérte, közlése szerint nem akar a mentelmi jog mögé bújni, sőt, kívánja, hogy az eljárás során politikai és ügyészi vádlói szemébe nézve maga vádolhassa őket "tisztességtelenséggel, ármánnyal, emberi, szakmai, politikai bűnök elkövetésével". Ezzel szemben Simon Gábor, a mentelmi bizottság szocialista delegáltja azt mondta: hasonló ügyekben a képviselőknek a lelkiismeretükre kell hallgatniuk, és frakciótársait is arra kéri majd, hogy ne szavazzák meg a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését. 
A Magyar Demokratikus Charta korábban arra szólította fel Schiffer Andrást, hogy vonja vissza a volt kormányfő ellen a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben tett feljelentését. Az LMP frakcióvezetője ezt "rendkívül képmutató és provokatív" lépésnek minősítette.
Az Országgyűlés hétfőn a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatával dönthet Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Cikkek a sukorói kaszinóügyről ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!