Belföld

2010.02.26. 06:05

Spórolás, szakértő szerelőkkel

Éppen most léptek abba a korba a néhány éve hitelre vásárolt háztartási és szórakoztató elektronikai készülékek, hogy bizony némelyikük meghibásodik. Ezek javítása gyakran nagyságrendekkel drágább a régi készülékekénél, így sokan előveszik a padlásra tett fakávás tévét. Mások pedig úgy próbálnak spórolni, hogy eladják a feleslegessé vált műszaki cikkeiket.

Kocsis Noémi

- Mi csak közvetetten látjuk a válság jeleit. Mostanában nem egy olyan ügyfelünk van, aki behozza a padlásra, pincébe hosszú évekkel ezelőtt eltett tévét, s kéri, javítsuk meg. Merthogy új televízióra nincs pénze, s ezeknek a régi, például Videoton tévéknek a javítása sokkal olcsóbb, mint az újabb gyártmányoké. Ha ugyanis egy újabb készüléken az IC elromlik, gyakran az egész panelt ki kell cserélni - számol be a tapasztalatokról Boros Ferenc, az egyik nagy székesfehérvári műszaki szerviz vezetője, aki nem rejti véka alá azon véleményét, hogy mindez a multiknak éri meg, hiszen egy nagyobb LCD- vagy plazmatévénél olykor ötven-hatvanezer forintba kerül egyetlen panel cseréje. Ezt meghallva sokan inkább úgy döntenek, elmennek a hipermarketbe, és vesznek egy újat. Pedig Borosék az ügyfelek megtartása miatt  évek óta nem emeltek a munkadíjakon,  így is ösztönözve az embereket arra, hogy nem kell kidobni az elromlott gépeket, ezek jelentős része   kis összegből megjavítható.
 -Tapasztalatom szerint egy háztartásban nagyjából egyidősek a gépek, így hirtelen, egyszerre kezdenek tönkremenni. Nem szabad azonban a teljes működésképtelenséget megvárni, az első jelentkező rendellenességeknél érdemes a bevált szerelőt megkeresni   - javasolja Kiss Gábor műszerész, aki a '90-es évek elejétől dolgozik saját műhelyében, s mint mondja, ő a készülék előéletét is kikérdezi az ügyféltől, akik egy része valóban a régebbi, olcsóbban javítható gépeket hozza hozzá, mert azokban még benne volt az anyag. Érdekességként hozzáfűzi, hogy amíg a régi tévékhez viszonylag könnyű alkatrészt találni, addig a 34 éves katódcsöves készülékek egy részéhez szinte lehetetlen.

Szűcs János műszerész szerint - aki több mint negyven év tévégyártás után, 2005-ben ment nyugdíjba,  és '89 óta saját kis javítóműhelye is van a Rádiótelepen - az ügyfelek két nagy csoportra oszthatóak. - Az egyikbe azok tartoznak, akik ha meghallják, hogy a tévéjük javítása öt-hatezer forintba kerülne, inkább elrohannak venni egy újat. Nagyon sokan vannak azonban olyanok is, akik három-négyezer forintos javítást is alig tudnak kifizetni, pedig ez az összeg már tartalmazza az el- és visszaszállítást is.  Ha a készülék javítása közben kiderül, hogy egy vagy több  nagyértékű alkatrész szorul cserére, akkor mindig felhívom az ügyfelet, így is kéri-e a javítást. Bizony van, aki emiatt lemondja - foglalja össze a tapasztalatait Szűcs János, aki éppen azon gondolkodik, hogy visszaadja az ipart. Merthogy a kisvállalkozót egyre több teher sújtja: hiába nyugdíjas, a szerviz miatt havi 9,5 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetnie, sőt az egészségügyi hozzájárulást is minden hónapban át kell utalnia, ha van munkája, ha nincs.
A nem szórakoztató elektronikával, hanem háztartási gépek javításával foglalkozó Széchenyi utcai szerviz vezetője, Schmidt Attila annyit lát az emberek általános anyagi helyzetéből, hogy az alig egy-két hónapja vásárolt és valamiért elromlott háztartási gépek mennyisége csökken, a másfél-két éves korú készülékekből viszont igen sok van, hiszen ez még az az időszak volt, amikor az emberek hitelre igen sok gépet vásároltak. Ezek most érkeznek be a szervizekbe, s bizony nem egy ember húzza a száját, amikor a javítás költségét meghallja. Pedig az alkatrészgyártók és a szervizek csökkentettek az árakon: például egy korábban 28 ezer forintba kerülő hűtőgépkompresszor most csak 24 ezerbe kerül .
Sokan viszont már javíttatáson sem gondolkodnak, legfeljebb, ha a mosógép romlik el, de tévé meg video nélkül végül is remekül elvan az ember. Ha már nincs más megoldás, a műszaki cikk, az értékesebb ruhadarab, eddig dédelgetett vitrintárgy is a piacra kerül. A Budai úti nagyáruház aulájában például tele van a keres-kínál fal, de a hirdetések 95 százaléka az utóbbi kategóriából kerül ki. Persze a második szekrénysortól már érthetően helyhiány miatt is szabadulna az eladója.
- Sajnos a nyáron meghalt a férjem, egyedül maradtam, és igen nehéz megélnem - mondja a hölgy, aki idősebb úrnak hirdet személyes holmikat: cipőket, kabátokat, pulóvereket, kalapokat és sapkákat. - Eddig egy férfi jelentkezett azután, hogy kitettem a hirdetésemet, el is jött megnézni a ruhákat, de magas és pocakos lévén nem volt rá jó semmi. Még reménykedem...
Eladó a gázbojler, a hűtő, az ágyneműtartós heverő, a garázs, a kenyérsütőgép, a női fehér rókabunda, a teatűzhely, az étkezőasztal, a robogó, a permetező, a bőröndös böllérkészlet. Csak a remény állandó, hogy lesz rájuk vevő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!