Belföld

2011.12.14. 06:56

Sopronban írják át a büdzsét

Kihelyezett ülést tart ma a kormány Sopronban, ahol várhatóan megtárgyalja a jövő évi költségvetés átalakítását.

MTI

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a Fidesz-KDNP frakcióülése után azt mondta, a költségvetés esetleges módosításáról szerdai ülésén tárgyal a kabinet, a büdzsé főszámait azonban nem szabad módosítani, dacára annak, hogy kisebb lesz a növekedés, és gyengébb lesz a forint a korábban vártnál. A költségvetési törvényjavaslat átalakítását pénteken, az uniós csúcstalálkozó után Brüsszelben jelentette be a kormányfő.

A kabinet abból az alkalomból tanácskozik Sopronban, hogy a város lakói 90 évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy Magyarországhoz kívánnak tartozni. Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai a nap folyamán megemlékezést tartanak majd a soproni Hűségkútnál, ahol köszöntőt mond Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester.

December 14-ét 2001-ben nyilvánította a hűség napjává egy kormányrendelet. A jogszabály arra emlékeztet, hogy Sopron a trianoni békeszerződéssel Ausztriához került, de a város lakossága az 1921. december 14-i népszavazáson úgy döntött: a település térjen vissza Magyarországhoz.

Hétfőn, napirend előtt a parlamentben a KDNP-s Firtl Mátyás - Sopron és térsége országgyűlési képviselője - azt mondta, Sopron méltó rangját a népszavazás nyolcvanadik évfordulóján az első Orbán-kormány adta meg, amikor a hűség napjává nyilvánította a népszavazás napját, december 14-ét. Ünnepüket az tenné teljessé, ha a kabinet a nyolcvanadik évfordulóhoz hasonlóan a kilencvenediken is a városba látogatna - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!