Belföld

2012.02.17. 15:21

Romagyilkosságok: még az idén ítéletet hozna a bíróság a büntetőügyben

A Budapest Környéki Törvényszék arra törekszik, hogy még az idén ítélet szülessen a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadásokkal vádolt négy férfi ügyében; a bíróságnak a büntetőper során további 45 tanút és 30 szakértőt kell meghallgatnia - közölte Kende Katalin, a törvényszék sajtószóvivője pénteken az MTI érdeklődésére.

MTI

"A bíróság törekvése, hogy még ebben az esztendőben lezáruljon az ügy, de ez az eljárás menetétől, zökkenőmentességétől függ" - írta Kende Katalin az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

 

 

Magyarázata szerint a tárgyalásokon bármi előadódhat, ami az eredetileg tervezett "menetrendet" felboríthatja, így - mint már eddig is megtörtént - nem jönnek el tanúk, megbetegedhetnek a vádlottak. A kiesett eljárási cselekményeket pótlandó, újabb határnapokat kell kitűzni, és ugyancsak gyakori, hogy a korábban már vallomást tett tanút ismét szükséges kihallgatni. Az is előfordulhat, hogy újabb bizonyítási indítványok, újabb körülmények merülnek fel, amelyek tisztázása időbe telik - írta a sajtószóvivő.

Közlése szerint a Budapest Környéki Törvényszék március végéig elsősorban a fegyverek felfedezésével, illetve a vádlottak elfogásával kapcsolatos eseményekkel összefüggésben folytatja a bizonyítást. Az eljárásban meghallgatni tervezett szakértők és tanúk közül a továbbiakban még 30 szakértőt és 45 tanút kell meghallgatnia a Miszori László vezette bírói tanácsnak.

A büntetőper e heti tárgyalásain is tanúmeghallgatást tartott a bíróság. A pénteki tárgyaláson az ügy negyedrendű vádlottjának barátait is meghallgatták, akik egyebek mellett elmondták, nem tapasztaltak rasszista megnyilvánulásokat Csontos Istvántól. Ugyanakkor ők is emlékeztek arra, hogy egyszer ittas állapotban cigányellenes bejegyzést írt az interneten.

A büntetőper 2011. március 25-én kezdődött. A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, illetve a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

A vád szerint a négy férfi a besenyszögi fegyveres rablás és a debreceni menekülttáborra leadott lövések mellett kilenc településen támadott romákra: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben felgyújtott házukból menekültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!