Belföld

2014.06.29. 19:55

Rogán Antal: A multikat meg kell adóztatni

A kormány még határozottabban fog kiállni a devizahitelesek mellett a bankokkal szemben – nyilatkozta Rogán Antal a Fejér Megyei Hírlapnak. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség parlamenti frakcióvezetője hozzátette: hamarosan egy módosító javaslatot nyújtanak be a T.Ház elé.

Cseszkó Tamás

– Gőzerővel készül a devizatörvény. Úgy tudjuk, a Fidesz a mostani tervezetet sem tartja elég keménynek.

– Semmilyen elévülésről nem lehet szó a devizahitelesekkel kapcsolatosan, hiszen nem volt lehetőségük arra, hogy a velük szemben tanúsított méltánytalansággal szembe menjenek. Ezért módosító törvényjavaslattal fog élni a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja, még határozottabban állunk ki a devizahitelesek mellett a bankokkal szemben. Ha egy szerződés öt évvel ezelőtt lejárt, az adós törlesztett, akkor a Polgári Törvénykönyv szerint is elévült a jogsértés, de folyamatban lévő szerződések és öt éven belüli szerződések esetén az elévülésről szó sem lehet.

– Ha elfogadják a törvényjavaslatot, hogyan fog mindez működni a gyakorlatban?

– A bankoknak újra kell számolniuk a költségeket, és amit tisztességtelenül vettek el az ügyfelektől, azt vissza kell adniuk, kivétel nélkül. Álláspontunk szerint ugyanis az egyoldalú szerződésmódosítással és az árfolyamréssel mindenkivel szemben tisztességtelenül jártak el. A mi feladatunk, hogy kimondjuk ezt a jogsértést!

Rogán Antal (b) és Cser-Palkovics András polgármester a rezsicsökkenésről szóló januári fórumon (Fotó: Tósoki Attila)

– Nem tartanak attól, hogy az egész ügy újra hosszú időkre bekerül az állásfoglalások, jogi procedúrák bűvkörébe? Hiszen a Kúria döntésére is hosszú ideig kellett várni.

– Három hónapon belül ezeknek a pereknek le kell zajlaniuk, ami azt jelenti, hogy karácsony előtt mindenki vissza fogja kapni, amit a bankok tisztességtelenül vettek el. Szeptemberben a Parlament két törvényt fog ezzel kapcsolatosan elfogadni. Egyrészt meghatározzuk, hogy az embereknek hogyan kell visszakapniuk a pénzüket, másrészt átalakítjuk az összes olyan devizahitelt, amin jelzálog van, és magánszemélyhez kötődik.

– Négy évvel ezelőtt markáns intézkedéseket vezettek be, melyek olykor a nemzetközi politika felhördülését eredményezték. Úgy tűnik, az újabb ciklus kezdetén még erőteljesebb politikát folytatnak.

– Magyarországon igazságos közteherviselés szükségeltetik. A Gyurcsány-Bajnai kormány idején azt hívták igazságos közteherviselésnek, hogy a multinacionális nagyvállalatok, médiacégek nem fizettek adót, az emberektől ellenben nagyon magas személyi-jövedelemadót vontak el. Mi azt mondjuk, hogy a – főként külföldi kézben lévő – multikat az igazságos rendszer szerint meg kell adóztatni. Ennek tipikus példája a reklámadó, ami szóba került már az előző ciklusban is. Sőt, igazából minden kormány fejében megfordult a reklámadó, de senki nem mert eddig belevágni. Négy éve még mi sem mertük felvállalni, most viszont a győztes választások sorozata után érezzük az emberek támogatását, hogy az igazságos közteherviselést minden területre ki kell terjesztenünk.

– Az RTL Klub hirtelen sokkal kritikusabb lett a kormány tevékenységével szemben. Majd jön a hír, a Nemzeti Adó és Vámhivatal nyomoz ugyanezen csatornánál. Kicsit úgy tűnik, mintha tartanának az RTL Klub jelenlegi híradós adásaitól.

– Ha félnénk, nem vetettük volna ki a reklámadót. A legnagyobb médiacégek kasszírozzák a legnagyobb nyereséget, ezért tudomásul kell venniük, hogy nekik is kell adót fizetniük. Az RTL Klub eddig nem fizetett meg minden adót. Nagyon ügyes, akár jogszerűnek is mondható kreatív technikákkal megpróbálta kikerülni az adófizetési kötelezettséget. Úgy gondolom, ha ez kiderül, az a normális, hogy a nemzetgazdasági miniszter nyomozást rendel el.

– Az elmúlt napokban nagy port kavart Tasnádi László, rendészeti államtitkár ügye, akiről kiderült, egykor az állambiztonság III/II-es osztályán kémelhárító tevékenységet végzett. Még a jobboldalt is megosztja a kérdés. Mindez azonban túlmutat Tasnádin, hiszen az ügynökmúlt nem lett lezárva Magyarországon. Mikor lehet megismerni azokat a titkosszolgálati iratokat, amelyek a rendszerváltás előtt születtek, de az azokban szereplő információk ma is hatással vannak társadalmunkra?

– Teljesen jogos az igény. Azok, akik érintettek voltak, az általunk hozott törvények szellemében ma is megismerhetik a múltat, kikérhetik a rájuk vonatkozó aktákat. Azt azonban hadd tegyem hozzá, hogy az ügynökkérdéshez a Tasnádi-ügynek semmi köze. Az ellenzéknek sikerült feltalálni a spanyolviaszt: most vették észre, hogy Tasnádi László huszonöt éven keresztül állambiztonsági rendőr volt. Ezt ő sohasem tagadta, benne volt az életrajzában, ellentétben Medgyessy Péterrel, aki úgy vállalt politikai szerepet, hogy nem mondta el, milyen feladata volt korábban, és a múltját az életrajzában sem szerepeltette.

– Akkor a kormány számára vállalható Tasnádi László múlt-rendszerbeli tevékenysége?

– Azt gondolom, hogy Tasnádi László akkor is hivatásos tisztként szolgált, és ma is hivatásos tisztként szolgál, és ugyanazon szakterületen kell, hogy dolgozzon, mint évtizedeken keresztül. Ráadásul az elmúlt négy évben ugyanezen feladatot látta el helyettes államtitkárként, a minisztert képviselte a nemzetbiztonsági bizottságban, érdekes módon senkinek nem tűnt fel a múltja, most viszont támadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!