Belföld

2011.08.19. 11:34

PPP beruházás: A Pannon Egyetem figyelemmel kíséri a folyamatot

Veszprém - Havonta több tíz millió forintot emel le egy panamai hátterű offshore cég a Pannon Egyetem számlájáról. A cég az egyetem PPP konstrukcióban felújított kollégiumának felszámolás alatt álló kivitelezője helyére lépett be, de a pénzért semmilyen szolgáltatást nem végez.

Napló

  Az ügyben már per is indult, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket vizsgáló államtitkársága is eljárást kezdeményezett, tudtuk meg.
A Pannon Egyetem pénteki közleményében megerősítette a hírt, miszerint Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket ellenőrző államtitkársága PPP ügyekben országos vizsgálatot végzett. A közelmúltban adtak tájékoztatást a műszaki, jogi és pénzügyi vizsgálatok eredményeiről. Nyilatkozatuk szerint a vizsgálat országszerte több hiányosságot is feltárt, és több beruházásnál értékaránytalanságot észleltek. A Pannon Egyetemen egy 2007 júniusában kollégium felújítására vonatkozó szerződés kapcsán indítottak vizsgálatot. A kollégium felújítása az állam és a magáncég PPP konstrukciójában mintegy 1,3 milliárd forintból valósult meg.
 A Pannon Egyetem már korábban vizsgálatot rendelt el az ügyben, az intézmény gazdasági tanácsa pedig hosszabb ideje fokozott figyelemmel kíséri a folyamatokat.
 Az egyetem a 2007-ben megkötött szerződés teljesítésének késedelme miatt pert indított az üzemeltető ellen, melynek első tárgyalási napjaként a bíróság 2011. szeptember 22-t jelölte meg. Nyitott kérdés még az egyetem és az üzemeltető között a 300 millió forintot meghaladó új adókockázat, ami a konstrukció életképességét veszélyezteti. A Pannon Egyetem megerősíti az információt, miszerint a folyamatok hátterében egy panamai offshore cég áll.
 A fenti folyamatok nem befolyásolják a kollégium színvonalas működését. Így tanévkezdéskor a hallgatók rendben beköltözhetnek, a korábban rögzített térítési díjat fizetik. Az eljárás eredményeként hosszú távon hatékonyabb gazdálkodásra számít az egyetem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!