Belföld

2011.04.07. 14:00

Pedagógus-érdekképviseletek: nincs párbeszéd a kormánnyal a munkavállalókról

FMH - Nincs párbeszéd a kormányzat és a szakmai szervezetek között a közoktatást és az oktatásban dolgozó munkavállalókat érintő kérdésekben a Pedagógusok Demokratikus Szervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szervezete (PSZ) szerint.

MTI

A két érdekképviseleti szervezet csütörtöki, közös budapesti sajtótájékoztatóján a vezetők azt rótták fel a kormánynak, hogy bár csaknem egy év eltelt a hivatalba lépése óta, a pedagógusok nem érzékelnek kedvező változásokat.
Mendrey László, a PDSZ elnöke azt hangoztatta: a kormány már túl van a "kegyelmi időn", ezért már nincs idő tovább várni, és még az idén meg kellene tenni azokat a lépéseket, amelyek az "elrugaszkodást" jelzik.
Elmondta, elismerik a munkavállalók helyzetének jobbítását szolgáló törekvéseket, ám szerinte ebből nagyon kevés van, illetve ezek közül több "felemásra" sikerült.
A szakszervezeti vezető utalva a szombati, az európai uniós szakszervezetek által szervezett budapesti demonstrációra arról beszélt: a Brüsszelben megfogalmazott követelések mindegyike Magyarországon is érvényes.
Közölte, véleménye szerint ahhoz, hogy a demonstrációval eredményeket tudjanak elérni, "tömegeket" kell felvonultatniuk.
Az MTI-nek arra a kérdésére, hány emberre számítanak a szombati demonstráción, azt mondta, 30 ezer résztvevővel már elégedettek lennének.
Galló Istvánné, a PSZ elnöke a demonstrációval kapcsolatban arra emlékeztetett: a nemzetközi tüntetést minden évben megrendezik, a helyszín pedig általában annak az országnak a fővárosa, amelyik éppen az unió soros elnökségét adja.
Elmondta, a tüntetésen lesz egy "pedagógusblokk"; ez szavai szerint azt jelenti, hogy az európai pedagógusok egy csoportban vonulnak majd, ezzel is hangsúlyozva az oktatás fontosságát.
A pedagógusokat hátrányosan érintő változások között említette az új adójogszabályt, amelynek következtében a munkavállalók jelentős részének csökkent a fizetése, csökkent a táppénz is, ami miatt szerinte a pedagógusok betegen is dolgozni fognak.
Galló Istvánné sérelmezte: az új alaptörvény tervezetében nem szerepel,  hogy a szakszervezeteknek joguk van az Alkotmánybírósághoz fordulni.
Hoffmann Rózsa államtitkár előző napi, az egyházi iskolákról szóló nyilatkozatát elfogadhatatlannak nevezte arra utalva, hogy az államtitkár közölte, minden eszközt megadnak az egyházi iskolák számának gyarapodásáért.
Galló Istvánné szerint az államtitkárnak inkább arra kellene törekednie, hogy az önkormányzatok által fenntartott intézmények finanszírozása kiszámítható és biztos legyen, és az önkormányzatok, anyagi nehézségeik miatt, ne kényszerüljenek átadni intézményeiket az egyháznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!