Belföld

2009.10.26. 13:04

Pályaalkalmassági engedélyhez kötné a pedagógus munkát két szülői egyesület

FMH - Szülői szervezetek pályaalkalmassági engedélyhez kötnék a pedagógusi hivatás gyakorlását a gyermekeket veszélyeztető pedagógusi magatartás kiszűréséért - az erről szóló állásfoglalást és javaslatokat hétfőn juttatták el az MTI-hez.

feol.hu

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) és a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért Egyesület azután foglalta össze javaslatait, hogy - mint írták - egyre több sajtóhír szól arról: alkoholizáló, drogfogyasztó, pedofil, tanítványaival szerelmi viszonyt létesítő, gyermeket verő (hajhúzó), molesztáló "pedagógus veszélyezteti a gyermekeket" az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban.
A szervezetek szerint a pályaalkalmassági engedély mellett a pedagógus-életpálya presztízsének megteremtéséhez szükséges a pályára lépés feltételeinek erős szigorítása, a szakmai alkalmasság és felkészültség ellenőrzése is.      
Bevezetnék a pedagógusok egészségügyi, mentálhigiénés állapotának vizsgálatát is. A pszichológiai vizsgálat tárgya lehet többi között: az "érzelmi negativitás", depressziós tünetek, pszichés distressz mérése, a kiégés jelenségének vizsgálata - olvasható a javaslatok között.
A két egyesület szerint valamennyi oktatási intézménynek el kell készítenie az intézménytípusnak és a helyi sajátosságoknak megfelelő pedagógus magatartási (etikai) szabályzatot, amiben olyan magatartási formákat rögzítenének, amelynek vétkes megszegése fegyelmi eljárást von maga után. 
A nevelési, oktatási intézményeken belül működtetni kell a pedagógus etikai bizottságot és a vitás ügyek gyors és szakszerű megoldásáért létrehozott "választott bíróságot". A két testület garancia lehet az etikai szabályzatban és más szabályzatokban, valamint a jogszabályokban foglaltak megtartására az óvoda, az iskola és a kollégium falain kívül is.
"Be kell vezetni a központi szakmai felügyeletet. A pedagógus autonómia jelenleg azt jelenti, ha a pedagógus becsukja az osztályterem ajtaját, akkor azt csinál, amit akar. A saját világnézete alapján nevelheti, oktathatja a gyermekeket, a saját elgondolása szerint értékelheti a tanulók teljesítményét, magatartását, akár az összes tanulót megbuktathatja. A saját pedagógiai módszereit alkalmazhatja, akár ér el vele sikereket, akár nem" - írták.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!