Belföld

2012.03.06. 11:53

Ötpárti javaslat: 2012 legyen a Világörökség Éve!

Ötpárti javaslat született arról, hogy 2012 legyen a Világörökség Éve, amelynek során különböző rendezvényeken mutatnák be a magyar és külföldi világörökségi helyszíneket.

MTI

A kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslatot a fideszes Horváth János, a KDNP-s Pálffy István, az MSZP-s Pál Béla, a jobbikos Bődecs Barna, az LMP-s Jávor Benedek és Szili Katalin független képviselő közösen jegyzi.

A kezdeményezők azt javasolják, hogy az Országgyűlés az UNESCO és a Budapest Világörökségéért Alapítvány kezdeményezése nyomán, az ez évre eső számos kerek nemzetközi és magyar világörökségi évforduló, illetve a világ és Magyarország kivételes kulturális és természeti világörökségi értékei tiszteletére nyilvánítsa a 2012-es évet a Világörökség Évének.

A javaslat indoklása kitér arra, hogy huszonöt éve nyilvánította világörökséggé az UNESCO Budapestet — ekkor a dunai panorámát és a budai Vámegyedet —, majd 15 évvel később, épp tíz éve terjesztették ki a világörökségi helyszín területét az Andrássy út és a Hősök tere sávjára is. Ugyanekkor, tíz éve a belső kerületek jó része világörökségi háttérzóna lett. Szintén 25 éve, 1987-ben a tóvárossal együtt nyilvánították világörökséggé Hollókő ófaluját, 10 éve pedig a tokaji történelmi borvidék felvételéről döntött a bizottság. Végül idén 140 éve, 1872-ben alakult meg az első magyar állami műemlékvédelmi szervezet, a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottsága. Az évfordulókhoz társul még a világörökségről szóló, tavaly elfogadott törvény 2012. január 1-i hatályba lépése is.

Az indoklás szerint a kiemelt évben konferenciákkal, szabadtéri kiállításokkal, vetítésekkel, koncertekkel hívnák fel a figyelmet a világörökségi feladatokra, a magyar és külföldi világörökségi helyszínek felmutatásával pedig Magyarország imázsát is emelnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!