Belföld

2011.11.15. 17:09

Országszerte romlik a levegő minősége

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) közlése szerint keddre számos helyen tovább romlott a levegő minősége; az időjárás-előrejelzés szerint az elkövetkező napokban nem várható javulás. A szálló por magas koncentrációja miatt már nyolc település levegőjét minősítette veszélyesnek a környezetegészségügyi intézet.

MTI

Az OKI adatai alapján készült térképén Debrecen és Kazincbarcika mellett Székesfehérvár, Esztergom, Tököl, Sajószentpéter, Miskolc és Nyíregyháza is piros színnel szerepel, vagyis a szálló por (PM10) koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm feletti, a levegő minősége veszélyesnek számít.

Kilenc település levegője számít egészségtelennek, ezért narancssárga színnel szerepel Győr, Várpalota, Budapest, Százhalombatta, Pécs, Szeged, Salgótarján, Eger és Hajdúnánás. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van.

Zöld színnel szerepel Sopron, Ajka, Veszprém, Tatabánya, Dunaújváros és Hernádszurdok, vagyis ott "kifogásolt" a levegő minősége. Az OKI térképén egyetlen települést sem jelölnek kékkel, vagyis a mérőállomások eredményei alapján egy település levegőjét sem minősítették elfogadhatónak.

A színkódok szerint az első, a kék az "elfogadható" szint, amikor a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a "kifogásolt" szint a köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti érték. Narancssárga színnel jelölik az "egészségtelen" kategóriát, a legmagasabb, negyedik szint a piros színű "veszélyes" kategória. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Egyebek mellett a korszerűtlen autóbuszok cseréjét és részecskeszűrők felszerelését tartalmazza az a kormányzati intézkedési programcsomag, amelyet kedden ismertettek a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) munkatársai az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén. A program része olyan övezetek létrehozása is, ahová csak alacsony károsanyag-kibocsátású járművek hajthatnának be. Az uniós forrásokra épülő tervektől a szálló por koncentrációjának 15-20 százalékos csökkenését várják a szakemberek.

Budapesten  a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Tarlós István főpolgármester, mert november 13-án és 14-én a főváros több mérőpontján elérte vagy meghaladta a küszöbértéket a szálló por koncentrációja, s a következő napon javulás nem várható. Az MTI-hez eljuttatott közleményben Tarlós István önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri fel a lakosságot és a légszennyezőket, a főpolgármester a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését kéri.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy Budapest esetében - a környezetvédelmi hatóság 2004-ben közzétett adatai alapján - a szállópor-kibocsátás több mint 75 százaléka a gépjárműforgalom következménye.

Nyíregyházán szerdán várhatóan elrendelik a szmogriadó riasztási fokozatát - közölte Rendes Sándor, a városháza sajtószóvivője kedden az MTI-vel, mert a Széna téri mérőállomás a köbméterenkénti 100 mikrogrammot meghaladó értékeket mért hétfőn, és ha a levegő minősége szerdáig nem javul, akkor szükség lesz a jelenleg érvényben lévő tájékoztatási fokozat emelésére. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján olvasható információk szerint jelenleg erősen szennyezett a levegő Nyíregyházán, a szálló por koncentrációja az egészségügyi határérték 205 százaléka.

Miskolcon az elmúlt napokban romlott a levegő minősége Miskolc fölött, ezért a város polgármestere kedden elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - tájékoztatta Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-t. A szálló por (PM10) koncentrációja a Búza téri és a Lavotta utcai automata mérőállomások adatai szerint vasárnap meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, hétfőn pedig a riasztási küszöbértéket, ezért újfent életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata - közölte a szóvivő. Elmondta: Miskolc polgármestere a légszennyezettség további romlását elkerülendő arra kéri az autósokat, mellőzzék a személyautók, főleg a dízelüzeműek használatát. Lehetőség szerint ne tüzeljenek szénnel, fával, kerüljék a porképződéssel járó tevékenységeket, az avar és kerti hulladékok égetése pedig a kedvezőtlen levegőminőségi adatok miatt tilos.

Székesfehérváron is a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Cser-Palkovics András, a város fideszes polgármestere. A helyi automata mérőállomás adatai szerint a szálló por koncentrációja meghaladta a küszöbértéket, ezért tilos az avar és a kerti hulladékok nyílt téri égetése. Az önkormányzat továbbá arra kérte a lakosságot, hogy korlátozzon minden légszennyező tevékenységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!