Belföld

2010.02.05. 18:41

Orbán évet értékelt: készen állok

Orbán Viktor és pártja készen áll a nemzeti ügyek kormányának vezetésére; a Fidesz elnöke pénteki országértékelő beszédében arról is szólt, hogy a legfontosabb nemzeti ügynek a gazdaság talpra állítását tartja. Mesterházy Attila szerint az értékelőt a sok beszéd, kevés tartalom jellemezte. Az MDF úgy véli, Orbán beszédében nem árulta el, mit akar a Fidesz kormányon. Politológusok szerint kockázatmentes, középre szóló beszédet mondott a pártelnök.

MTI

"Készen állok, hogy Magyarország nagy vállalkozásában a magam feladatát ellássam, én és pártom készen állunk az erős, felelős és cselekvő kormányzásra" - mondta Orbán Viktor a budai Millenáris Park Teátrumában, ahol idén tizenkettedik alkalommal elemezte az ország helyzetét. Puskás Öcsit idézve azt mondta: kis különbség, kis változás, nagy különbség, nagy változás. A pártelnök azonban úgy fogalmazott: a jövőbe induló vonatra csak április 11-én váltható meg a jegy, az még nincs a zsebben.
Értékelése szerint ilyen mélyről jövő igény a változtatásra Magyarországon, mint most, talán egyszer volt, 20 éve, de akkor büszkék voltak a magyarok, ma viszont gyengének látják az országot, aminek egyértelműen a gyenge kormányzás az oka.
Úgy vélte, a magyaroknak elegük lett a gyenge kormányzásból, itt az ideje, hogy Magyarországnak erős vezetése legyen, olyan, amelyben megbízhatnak az emberek itthon és külföldön egyaránt, amely képes helyreállítani az ország tekintélyét, hogy "újra tisztelet övezzen bennünket a nagyvilágban". Mint mondta, mindenki, akivel találkozik, azt üzeni, kiáltja: változtass!
A változáshoz szükség van biztos iránytűre, ez pedig a józan ész lehet. A józan ész pedig azt diktálja, hogy a szélsőségeket el kell utasítani - fejtette ki. A szélsőségek közé sorolta a jelenlegi hatalmon lévőket, illetve azokat, akik törvényen kívül helyezik magunkat, és céljaik elérésében akár az erőszakot is megengedik.
Véleménye szerint a jövő és nem a bosszú kormányzásának kell következnie a választások után, de hangsúlyozta, nem lehet szemet hunyni afelett, ami történt az elmúlt években.
Orbán Viktor szerint a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend értékét kell megtenni a kormányzati munka alapjául, ugyanis - mint fogalmazott - a politikának vissza kell térnie azokhoz az értékekhez, amelyek mindenki számára vitán felül állóan közösek, hiszen ezek vezetnek vissza az emberekhez és a valósághoz.
Magyarország következő kormányának a nemzeti ügyek kormányának kell lennie - jelentette ki. Az első és legfontosabb nemzeti ügy, a gazdaság talpra állítása mellett nemzeti ügynek nevezte a munkahelyteremtést, az egészségügyi rendszer megmentését, a közrend és a szociális biztonság helyreállítását.
A pártelnök közölte azt is, olyan kormányra van szükség, amely megújítja a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet is, mert ezek együtt, közösen viselik a felelősséget a magyar gazdaság "összedöntéséért".
Orbán Viktor a szokásos "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok" szlogennel zárta mintegy 50 perces beszédét.
Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, frakcióvezetője a beszédre úgy reagált, hogy szerinte Orbán Viktor országértékelőjét a sok beszéd, kevés tartalom jellemezte. Azt mondta: az évértékelő olyan volt, mintha a Fidesz elnöke is attól félne, hogy lehúzzák a párt listájáról, ha túl sok konkrétumot árul el a Fidesz programjáról.
Mesterházy Attila véleménye szerint a Fidesz elnöke ma sem "töltötte ki azt a biankó csekket", amelyre felhatalmazást kér a választóktól, így valójában azt kéri, hogy bekötött szemmel kövessék az emberek az ismeretlenbe.
Az MDF szerint Orbán Viktor országértékelőjében folytatta az elmúlt hetek fideszes politikáját, ugyanis nem volt hajlandó semmit elárulni abból, mit is akar a Fidesz kormányon.
Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője az MTI-nek azt mondta: a magyar kapitalizmus nem a piac túlhatalma miatt működik rosszul, hanem azért, mert az a politika, amelyet Orbán Viktor és a Fidesz is képvisel, túlzottan rátelepedett a gazdaságra.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint maszatoló, ideologizáló, minden konkrétumot nélkülöző kampánybeszédet mondott Orbán Viktor évértékelőjében, amelyből nem derült ki, mi a Fidesz programja.
Kockázatos kijelentésektől mentes, a politikai közép felé nyitó beszédet mondott a Fidesz elnöke az MTI által megkérdezett politológusok szerint.
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor elsősorban az embereket megosztó ideológiáktól mentes, a mindennapi élethez köthető, pragmatikus beszédre törekedett, amely így végül valóban meglepetés- és kockázatmentesként értékelhető. A Fidesz elnöke 2007 nyarán az Egy az ország című beszédével indította el pártját a politikai közép felé, a pénteken elhangzott beszéd e stratégia logikus folytatása volt - mutatott rá a szakértő.
Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese szerint Orbán Viktor alapvetően pozitív, a kockázatokat kerülő beszédet mondott, ami egy kormányzásra készülő pártelnök megnyilatkozása volt. A szakértő szerint a Fidesz elnökét politikai ellenfelei elsősorban azzal támadhatják, hogy csak általánosságokat mondott.
Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet igazgatója szerint Orbán Viktor középre tartó, békés hangot megütő, "mondhatni kellemesen unalmas, lagymatag beszédet mondott". A Fidesz elnöke - ahogy arra előzetesen is számítani lehetett - végig kínosan ügyelt a konkrétumok kerülésére, de beszéde ennek ellenére sem volt semmitmondó, hiszen több kérdésben, egyebek mellett a nemzetgazdaság területén is, fontos irányokat jelölt ki, többi között a protekcionista gazdaságpolitika, a magyar termékek támogatásának hangsúlyozásával. Orbán Viktor beszéde a tipikus "jövőkép-beszédek" közé sorolható, "sok-sok üres lózunggal" - mondta Magyar Kornélia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!