Belföld

2011.08.31. 13:03

Önfenntartó kísérlet az ócsai lakótelep

A nehéz helyzetbe került devizahitelesek továbbra is választhatnak az árfolyamrögzítés, a törlesztési határidő kitolása, az eszközkezelő igénybevétele, illetve önkormányzati lakások bérlése között. Az Ócsán épülő mintatelep önfenntartó kísérlet - mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium (BM) területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára szerdán egy budapesti háttérbeszélgetésen.

MTI

A családok az 1000 négyzetméteres telkeken épülő alacsony rezsijű házakba költözhetnek - mondta Szaló Péter. A tárca azt kéri, hogy karitatív szervezetek mentorálják az új lakókat, ez elsősorban lelki, pszichológiai segítséget jelentene. Ez a modell sikerrel működik már az árvíz sújtotta Felsőzsolcán és a vörösiszap-katasztrófa után Devecserben is - tette hozzá.

Ócsa új rendezési és településszerkezeti tervéről szeptember 14-én dönthet a helyi képviselő-testület. Ha ez megtörtént, a Belügyminisztérium azonnal kiírja az ingatlanok felépítésére a komplex közbeszerzési pályázatot. Ebben egyetlen fővállalkozót fognak kiválasztani, a modell Devecserben már sikerrel vizsgázott. Az ócsaihoz hasonló teljes infrastrukturális beruházáshoz ugyanis feszes szervezés kell, ezt pedig egyetlen fővállalkozó jobban tudja koordinálni - mondta el a helyettes államtitkár.

A közbeszerzési pályázat elbírálásánál nagy súllyal esik majd latba az építési költség. Szaló Péter körülbelül 150 ezer forintos négyzetéterenkénti fajlagos költséggel számol. Mint emlékeztetett, Felsőzsolcán 137 ezer forint volt az ingatlanok felépítésének nettó költsége négyzetméterenként.

Az ivóvízellátást az ócsai gerinchálózatra kötve oldják meg Alsópakony városrészben. A közlekedést a főút mellett épülő kerékpárúttal biztosítják, amely az új lakótelepet köti majd össze az ócsai vasútállomással. A csatornahálózatról még nincs végleges döntés.

A tervek szerint a szennyvizet helyben tisztítanák, és az erdőbe szivattyúznák. Ez egy úgynevezett energiaerdő lenne a száraz homokhátság területén - tájékoztatott Szaló Péter.

A Belügyminisztérium megállapodott a Magyar Építész Kamarával arról, hogy az ócsai lakótelepet gyorsított menetrendben építik meg a további fejlesztés lehetőségével. A tervpályázati felhívás szerdán kerül fel a BM honlapjára. Ez már tartalmazza a második fázis előkészítését is.

Közmunkások bevonásával készülne a lakótelep, ők főként a tereprendezésben és az árokásásban segédkeznének - mondta el Szaló Péter. A közmunkásokat nem a pályázaton győztes fővállalkozó, hanem az állam mint társberuházó alkalmazná.

Bölcsőde jelenleg nincs Ócsán, a település ezért három csoport indításával pályázik állami és uniós forrásokra. Az óvodát bővíteni kell, az épület tetőtere beépítésének finanszírozására szintén pályázik az önkormányzat. Ócsa közintézményeinek fejlesztésére további tervpályázatot írnak ki, ha ismert lesz a telep valódi mérete. A kiírás október második felére várható - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A Belügyminisztérium reményei szerint az építkezés 2012 elején kezdődhet meg. Ezt elsősorban a közbeszerzési pályázaton vesztes vállalkozások esetleges jogorvoslati eljárása késleltetheti - mondta Szaló Péter.

A kormány az első ütemben 80 családnak épít 40-80 négyzetméter alapterületű családi házakat, az első épületek már jövő március végén elkészülnek. Az ócsai szociális családiház-építési programra, amelyben 500 családnak építenének ingatlanokat, 4-5 milliárd forintot szán a kormány. Erre a célra az idén 775 millió forint áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!