Belföld

2011.06.05. 09:58

Oktatási államtitkárság: a kötelezőnél többször egyeztettek a közoktatási törvényről

Az oktatási államtitkárság a készülő közoktatási törvény koncepciójáról a törvényben előírt kötelezettségén felül jóval több egyeztető és informális megbeszélést folytatott a pedagógusok szakmai és érdekvédelmi szervezeteivel - közölte az államtitkárság a vasárnapi pedagógusnapon tartott budapesti tüntetésre reagálva az MTI-vel.

MTI

Az államtitkárság a közleményben felidézte, hogy május 30-án a Pedagógusok Szakszervezetének elnökével, 31-én a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökével, június 2-án pedig a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkárával, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnökével, valamint a Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnökével tárgyalt a szaktárca.
A megbeszéléseken az államtitkárság képviselői hangsúlyozták: a szakszervezetek által megjelölt kérdésekről mindaddig nem lehet érdemben egyeztetni, ameddig a törvény koncepciójáról nem dönt a kormány. Hoffmann Rózsa a találkozókon a tüntetés elhalasztására tett javaslatot. Az államtitkár sajnálattal vette tudomásul, hogy az érdekvédők nem álltak el szándékuktól és az idei pedagógusnap az oktatásban dolgozók munkájának elismerése helyett a szakszervezetek demonstrációjáról szól - olvasható az államtitkárság közleményében.
A fővárosban, a képviselői irodaház melletti Olimpia parkban vasárnap délelőtt kezdődött demonstráció öt közoktatási szakszervezet rendezésében a kormány oktatási és szakképzési reformprogramja ellen.
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az MTI-nek a helyszínen azt mondta: a megmozdulást többek között azért szervezték, mert a miniszterelnök nem jelölt ki egy, a kormányát képviselő személyt, akivel az oktatáspolitikai változtatásokról egyeztethettek volna. Hozzátette: meggyőződésük, hogy az oktatási intézmények államosítása nagyarányú intézménybezárással, illetve 30-40 ezer pedagógus elbocsátásával járna.
A szakszervezetek tíz százalékos béremelés mellett azt követelik, hogy az oktatási intézmények fenntartásáról, finanszírozásáról ne a kormányhivatalok, hanem a fenntartók döntsenek, így a munkáltatói jogkörökről, a pedagógusok munkaidejéről, a kötelező óraszámról, a bérezésükről és a juttatásaikról se nélkülük döntsenek. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a kormány csökkenteni akarja a tankötelezettség idejét, illetve a felsőoktatási hallgatók számát, és kivennék a szakmunkásképzést a közoktatásból.
 Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a pedagógusnap alkalmából pénteken közzétett köszöntőjében azt írta, hogy hamarosan elkészül az új közoktatási törvény és annak részeként a pedagógus-életpályamodell.
"Nagy változások előtt állunk, s csak rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e a rendelkezésre álló lehetőségeket" - fogalmazott Hoffmann Rózsa, felidézve, hogy egy esztendővel ezelőtt ígéretet tett: államtitkárként azért fog küzdeni, hogy minden pedagógus megkapja azt a megbecsülést, amit "a nemzet lámpásaként megérdemel"."Karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy szándékainkat törvény rögzítse, s a pedagógusokat méltó anyagi és erkölcsi megbecsülés övezze - írta az államtitkár.

Pedagógusok tüntetnek Budapesten

A kormány oktatási és szakképzési reformprogramja ellen demonstrálnak pedagógus szakszervezetek az országos pedagógusnapon Budapesten, a képviselői irodaház melletti  Olimpiai parkban.
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az MTI-nek a helyszínen azt mondta: a megmozdulást többek között azért szervezték, mert a miniszterelnök nem jelölt ki egy, a kormányát képviselő személyt, akivel az oktatáspolitikai változtatásokról egyeztethettek volna. Hozzátette: meggyőződésük, hogy az oktatási intézmények államosítása nagyarányú intézménybezárással, illetve 30-40 ezer pedagógus elbocsátásával járna.
A szakszervezetek a megmozdulásukon egy petíciót kívánnak átadni a kormánynak. Tíz százalékos béremelés mellett azt követelik, hogy az oktatási intézmények fenntartásáról, finanszírozásáról ne a kormányhivatalok, hanem a fenntartók döntsenek, így a munkáltatói jogkörökről, a pedagógusok munkaidejéről, a kötelező óraszámról, a bérezésükről és a juttatásaikról se nélkülük döntsenek.
 Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a kormány csökkenteni akarja a tankötelezettség idejét, illetve a felsőoktatási hallgatók számát, és kivennék a szakmunkásképzést a közoktatásból.


A megmozdulás kezdetére az ország különböző pontjairól néhány százan gyűltek össze az Olimpiai parkban, hogy a Széchenyi rakparton át, a Kossuth tér érintésével átvonuljanak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szalay utcai épülete elé.
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a pedagógusnap alkalmából pénteken közzétett köszöntőjében azt írta, hogy hamarosan elkészül az új közoktatási törvény és annak részeként a pedagógus-életpályamodell.
"Nagy változások előtt állunk, s csak rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e a rendelkezésre álló lehetőségeket" - fogalmazott Hoffmann Rózsa, felidézve, hogy egy esztendővel ezelőtt ígéretet tett: államtitkárként azért fog küzdeni, hogy minden pedagógus megkapja azt a megbecsülést, amit "a nemzet lámpásaként megérdemel".

A KDNP elítéli a vasárnapi pedagógustüntetést

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakciója elítéli a vasárnapi pedagógustüntetést, mert a kisebbik kormánypárt szerint az nem szolgálja a pedagógustársadalom érdekeit, s hátterében nem szakmai, hanem politikai érdekek állnak.  A szakszervezetek olyan kérdések miatt szerveztek tüntetést, amelyekről a kormány nem döntött, így azokról még nem lehet részletekre kiterjedő egyeztetéseket folytatni - olvasható a kereszténydemokrata képviselőcsoport MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában.
A KDNP nem a pedagógusok, hanem az ötletadók szándékát vitatja - írták, hozzátéve: nem szerencsés, hogy a demonstrációt pont akkorra szervezik, amikor a kormányzaton belül az oktatás ügye, a pedagógusok jövőbeli kilátásai úgy alakulnának a legkedvezőbben, ha a szakszervezetek nem támadnák, hanem támogatnák az államtitkárság által kidolgozott koncepciókat.  
A kommünikében kitértek arra is, hogy az elmúlt esztendőkben számtalan, az oktatást és a pedagógusokat sújtó intézkedést hozott a balliberális kormány, mégsem tüntettek a pedagógus érdekvédelmi szervezetek a pedagógusok ünnepnapján. Az időpontválasztás a Nemzeti Összetartozás Napjának közelsége miatt is méltatlan - jegyezték meg.
Az államtitkár személyéről kiemelték: Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár évtizedekig pedagógusként dolgozott. "Élete a magyar oktatásügy. Nemcsak érti és ismeri a magyar iskolarendszer minden problémáját, de elkötelezett a pedagógusok élet és munkakörülményeinek javítása, a pedagógus pálya presztízsének helyreállítása iránt" - fogalmaztak. 
 A KDNP szerint Hoffmann Rózsa pontosan tudja, hogy a pedagógusok keveset keresnek, alacsony a társadalmi megbecsültségük, és elszántan küzd azért, hogy mindez megváltozzon.
De bármilyen sürgető a helyzet rendezése, tudomásul kell venni, egyetlen esztendő alatt nem lehet mindent megváltoztatni, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az új kormány egy végtelenségig eladósított, csőd szélén tántorgó országot vett át - olvasható az állásfoglalásban.

MSZP: elbocsátásokra és bércsökkenésre számíthatnak a pedagógusok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!