Belföld

2009.07.10. 11:03

Nyugtalanító légkör, diáköngyilkosság: 22 tanár ellen indul fegyelmi egy esztergomi gimnáziumban

Esztergom - Az esztergomi Szent István Gimnáziumban a tanév végén történt diáksztrájkok, tanári függelemsértések és egy diák iskolán kívüli öngyilkossága miatt a tantestület 22 tagja ellen fegyelmi vizsgálatot kezdeményez a gimnázium igazgatója - erről döntött csütörtök éjjeli ülésén a képviselő-testület.

feol.hu

Takács István sajtófelelős pénteki közleménye szerint a nevelők majdnem mindegyikét érinti az eljárás, így elfogulatlan vagy az ügyben nem érintett közalkalmazott vizsgálóbiztost és fegyelmi tanácsot nem tudott az intézményvezető kijelölni. Ezért az ülésen az önkormányzat nevezte ki a fegyelmi tanács tagjait - olvasható a közleményben.

A gimnáziumban a tanév végén a diákok órák helyett többször tiltakozó gyűlést szerveztek, mivel az önkormányzat öt évre kinevezte a korábban egy évre megbízott igazgatót, akinek a pályázatát a tanárok, az alkalmazottak, az iskolaszék, a szülők és a diákönkormányzat is elutasította.
Az egyik gyűlésen V. Balázs az osztályteremben maradva felgyújtott egy újságpapírt, majd kiderült, hogy korábban egy padot is megégetett. A tanárok tetteiért felelősségre vonták, és beküldték az igazgatóhoz. A 16 éves fiú ekkor táskáját a padban hagyta, és a közeli síneken érkező mozdony elé feküdt.

A képviselők meghallgatták a diáköngyilkosságot kivizsgáló bizottság jelentését, melyből a városháza közleménye kiemelte, hogy "közvetett összefüggésként… megállapítható, hogy a tragédia azért következhetett be, mert V. Balázs már napok óta felfokozott idegállapotban volt, melynek egyik oka az iskolában zajló, nyugtalanító eseményekben keresendő". 

 Ugyanakkor Knapp János alpolgármester és Miavecz Jenő képviselő újságíróknak elmondták, hogy a bizottság a diák felelősségre vonása és az öngyilkosság között pedagógusok számára felróható ok-okozati összefüggést nem talált.
Az önkormányzat közleménye szerint "amennyiben a Szent István Gimnázium június 13-án ügyeletes, illetve órát adó tanárai, valamint osztályfőnökei az igazgató által adott utasítást követve, megtartják a tanórát, V. Balázsnak nem lett volna lehetősége fegyelemsértést elkövetnie és elkeserednie". 


A képviselő-testületi ülésen elvi döntés született arról, hogy egy "elitiskola" megteremtése érdekében megkezdik a Szent István Gimnázium és a Bottyán János Műszaki Szakközépiskola összevonásának vizsgálatát.
    Az esztergomi önkormányzat és a Szent István Gimnázium viszonya akkor romlott meg, amikor az intézményt egy várostól távol lévő ingatlanba költöztették, és két hetet csúszott a tanévkezdés. A képviselő-testület akkor leváltotta az önkormányzat felelősségét hangoztató igazgatót. Az erről döntő ülésen tojással dobálták meg a polgármestert, majd 800 ember tüntetett a városháza előtt.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!