Belföld

2009.01.05. 03:29

Nyugodtan telt az év vége

<b>FMH-körkép</b> - Hosszú volt a decemberi ünnepi időszak, nagyon sokan voltak szabadságon, ám olyanok is akadtak, szép számmal, akik szolgálattal töltötték e napokat.

Szabó Zoltán

Megkértük a tűzoltóság, a közútkezelő, a kórház, a rendőrség, a mentők, a kríziskezelő központ szakembereit, hogy vonják meg december végének, január elejének mérlegét. Az elmondottakból kiderült, hogy szerencsére viszonylag békésen, nagyobb balesetek, súlyos tragédiák nélkül telt el a december 24-étől január elejéig tartó időszak. A tűzoltók szerint számukra könnyű volt ez a szűk két hét. A megyei kórházban is fennakadás nélkül fogadták a betegeket, a sürgősségi ambulancián mérsékelt volt a forgalom. A közútfelügyeletnél nem okoztak fennakadást az elmúlt hetek hideg, fagyos napjai, ám a neheze talán most kezdődik. A rendőrség illetékese is az átlaghoz képest békésebb napokról számolt be, a bűncselekmények, balesetek száma nem volt magas. Hasonlókat mondott a mentőszolgálat vezetője, hozzátéve, szilveszterkor azért akadt munka. A hajléktalanszállón sem jelentkeztek sokkal többen a szokottnál.

Összeállításunkban megkérdeztük a tűzóltóság, a rendőrség, a kórház, a közútkezelő szakembereit, és arra kértük őket, vonják meg a decemberi, ünnepi időszak mérlegét...

Kiderült, hogy kifejezetten könnyű időszak volt ez a megyei tűzoltók számára, szinte alig kellett riasztani őket. Úgy tűnik, az emberek jobban odafigyeltek magukra, egymásra, betartották a szabályokat, és elkerülték a karácsonykor előforduló tüzeket... Így a karácsonyi időszak - december 24-e és 26-a között - eseménytelenül telt a lánglovagok számára, hiszen csak egyetlen feladatuk akadt: egy túlsúlyos holttestet segítettek levinni a tizedik emeletről, Székesfehérváron. December utolsó napjain azért akadt dolguk: előbb egy panzió szaunája égett ki teljesen, majd egy mezőfalvi hétvégi házhoz is hívták őket, a helyszínen sajnos egy sérültet is találtak. Az év utolsó napja a tetőtüzeké volt, Pákozdon egy nádtetős ház tetőszerkezete, a megyeszékhelyen pedig egy társasház teteje fogott tüzet. Január 1-jén egy szedresdűlői családi házhoz szirénáztak a tűzoltók, két hajléktalan ugyanis - nem tudni még, hogyan, de - felgyújtotta az összehordott szemetet az elhagyott lakóingatlanban.

Ami a megyei közútfelügyelőket illeti: ők karácsonytól az első januári hétfőig naponta folyamatosan sózták az utakat. Az ünnepek ideje alatt három balesetről érkezett bejelentés a Magyar Közút Kht.-hoz, ezek közt a december 23-ai volt a legsúlyosabb, mikor félpályás útlezárást kellett bevezetni a 6204-es úton, Ercsi és Martonvásár között. Karácsony napján, 25-én Isztimér és Iszkaszentgyörgy között, valamint a 63-as főúton helyszíneltek a rendőrök. A közútkezelőhöz először december 28-án érkezett bejelentés a székesfehérvári csúszós utakról. A megye északi részén az új esztendő első napjaiban sónedvesek voltak az utak, délen ezzel szemben éppen csak, hogy megkezdődött a felszáradás.

A Fejér Megyei Szent György Kórházban sem állt meg az élet az ünnepek idején. A legörömtelibb hír, hogy a szülészeti osztályon a legtöbb újszülött éppen karácsony napján, december 24-én érkezett meg, afféle különleges ajándékként . A sürgősségi betegellátó osztály és sürgősségi traumatológia ambulancia valamint az ügyeletet ellátó osztályok ambulanciái folyamatosan, fennakadás nélkül fogadták az ellátásra szoruló betegeket. Az év végén a sürgősségi ambulancián szerencsére igen mérsékelt volt a betegforgalom: naponta mindössze 50-80 embert kellett ellátniuk az orvosoknak. Kevesebb beteg jelentkezett december 24-én és 31-én is: a kórház tapasztalata szerint inkább a karácsonyi szünetet követően, december 27-én kértek segítséget az emberek: ekkor több mint százan szorultak ellátásra. A kardiológiai őrző forgalma is szerencsére átlagos volt: karácsonykor tizenöt, a két ünnep között kilenc, az év első napján pedig mindössze két beteget vettek fel szívinfarktus és keringési elégtelenség miatt.

A legszentebb ünnep békéje, áhítata ezúttal talán azokra is hatott, akik egyébként kevésbé fogékonyak ezekre az érzésekre, mindenesetre az év utolsó két hetében - főleg karácsonykor - kevesebb dolguk akadt a Fejér megyei rendőröknek, mint máskor. December 24-én például mindössze 4, másnap pedig 6 helyszíni intézkedést igénylő cselekmény vált ismertté, igaz, 26-án már 13. Fehérváron, szentestén két sérüléssel végző baleset történt, illetve két verekedés: mindkét nézeteltérés résztvevői fiatalok voltak, egyik esetben a pezsgősüveget használva fegyverként . A következő napokban sem volt kiugró a bűnesetek száma, elsősorban betöréses lopásokat, elvétve kocsifeltörést követtek el. December 24-étől január 1-jéig kevés volt a közlekedési baleset, a napi átlag nem érte el a kettőt, halálos baleset szerencsére egyáltalán nem fordult elő. Szilveszter napján és éjjelén 13 bűncselekmény, többnyire betöréses lopás helyszínén jártak a rendőrök. Két autót törtek fel, Bicskén és Fehérváron. Petárdára nem bukkantak a járőrök, bár bejelentés volt, azonban a tettenérés elmaradt. Két fiatal fenyegetőzött öngyilkossággal, egyiket lebeszélték, hogy kivesse magát a hetedikről, a másik azonban kiugrott a másodikról és súlyos sérüléseket szenvedett. Kevés volt az ittas vezető, szilveszter napján, illetve újév hajnalán egy-egy mámoros vezetőt fogtak a rendőrök. S viszonylag csendesen teltek az új év első napjai is, tájékoztatta lapunkat R. Szabó Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az elmúlt két ünnepi hét viszonylag nyugodtan telt a mentőknél, tudtuk meg Szűcs Krisztinától, a mentőszolgálat megyei irányító csoportvezetőjétől. A szokásosnál nem volt sokkal több hívás, vagy kirívóan súlyos eset - mondta el lapunknak. Ez azt jelenti, hogy naponta száz körüli volt a riasztások száma. Szenteste nyugalom volt, 25-én pedig még az előző naphoz képest is csökkent a riasztások száma. Ugyanez sajnos nem igaz szilveszter napjára, ami a részegek napja volt, s köztük két kiskorúhoz is ittasság miatt kellett mentőt hívni, segítséget kérni. A karácsonyi időszakban a szokásosnál több volt az utcai baleset, kéz- és lábtöréses sérüléssel kerültek többen a kórház baleseti sebészetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!