Belföld

2009.07.09. 14:33

Népesedési világnappá vált július 11. - fogynak a magyarok

Budapest - Az ENSZ július 11-ét népesedési világnappá nyilvánította, miután 1987-ben ezen a napon érte el a Föld lakóinak száma az ötmilliárdot. A világnap célja felhívni az államok figyelmét a Föld túlnépesedésének veszélyeire, a kedvezőtlen demográfiai folyamatokból fakadó nehézségekre.

feol.hu

A XX. századot 1,6 milliárdos lélekszámmal kezdte az emberiség, 1960-ban 3 milliárd ember élt a Földön, s ez a szám 1999-re megduplázódott: az ENSZ számításai szerint október 12-én született meg a hatmilliárdodik ember. A világnépesség csaknem 80 millióval nő évenként, s mára már meghaladja a 6,7 milliárdot.

 A legnépesebb országok Kína és India, lakosságuk meghaladja az egymilliárdot. Utánuk következik az Egyesült Államok, amelynek népessége már elérte a 300 milliót, majd Indonézia és Brazília. Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és Japánban erősen öregszik a lakosság. Az ENSZ előrejelzése szerint a világ népessége 2050-re meghaladja a 9 milliárd főt, ennek 90 százaléka a fejlődő országokban él majd.

Ezzel párhuzamosan a fejlett gazdasággal és alacsony születési rátával rendelkező államok - elsősorban az európai országok és Japán - lakossága a következő fél évszázadban csökkenni fog. Európa lakossága ötven évvel ezelőtt a Föld teljes lélekszámának 22 százalékát adta, ma már ez az arány az alacsony születésszám miatt csak 11 százalék, s becslések szerint 50 év múlva mindössze 6,5 százalék lesz. A népességfogyás azonban súlyos gond is: egyre kevesebb aktív korúnak kell eltartania az arányaiban növekvő időseket. Az Európai Unió 27 tagországának népessége idén meghaladta az 500 millió főt, a népességnövekedésnek azonban háromnegyedét a bevándorlás adta, s csak egynegyed a természetes népszaporulat hatása.

Magyarország népesedési szempontból a negatív példák közé tartozik, de egyre több ország kerül hozzá hasonló helyzetbe. Hazánk mai területén az 1870. évi népszámlálás adatai szerint 5 millió 11 ezer fő élt. A népesség 1941-ig töretlenül emelkedett, a II. világháborús veszteségek és a háborút követő népességmozgás következtében 1949-ben visszaesett, majd 1980-ig ismét növekedett. A halálozások számának több mint három évtizede tartó folyamatos növekedését a születések száma nem tudja ellensúlyozni, ennek következtében 1981-től folyamatosan fogy a népesség. Az egy nőre jutó gyermekszám az ideális 2,1-2,2 helyett ma 1,3-1,4 körül alakul. Hazánk becsült lélekszáma április végén 10 millió 21 ezer fő volt, s előrejelzések szerint 2050-re kilencmillió alá csökken, ha nem sikerül a kedvezőtlen folyamatokat megállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!