Belföld

2011.04.05. 17:02

Nemzetközi akcióban, magyar közreműködéssel füleltek le kamionokat fosztogató bandát

FMH - Összehangolt, nagyszabású akciót hajtott végre kedden az Európai Unió ügyészi és rendőri szerve öt tagállamban, köztük Magyarországon egy kamionok fosztogatására alakult bűnbanda ellen - jelentették be Hágában, az Európai Unió Igazságügyi Együttműködési Egysége (EUROJUST) honlapján.

MTI

Két uniós intézmény, az Eurojust (ügyészi) és az Europol (rendőri) francia kérésre koordinálta  az autópályák parkolóiban kamionok kifosztására szakosodott nemzetközi banda lefülelését. A műveletben öt uniós tagállam vett részt. A banda legfontosabb irányítói Magyarországon voltak, és itt raktározták a lopott árukat is a bejelentés szerint. 
A nemzetközi akcióban 22 embert vettek őrizetbe, 13 személy ellen körözést adtak ki és közel 20 házkutatást tartottak - hangzik a Hágában kiadott közlemény. Jelentős mennyiségű lopott árut és konkrét bizonyítékot találtak.
A bűnbanda tagjai főként Romániából származnak és igen jól szervezett sémát követtek. Elsősorban Franciaországban dézsmálták meg a nagy értékű kamionszállítmányokat, Németországban gondoskodtak a logisztikáról, itt osztották el az árukat, míg Ausztria csak tranzitországként játszott szerepet. 
Franciaország azt követően húzta meg az európai vészharangot, hogy 2010-ben több mint 70 ilyen lopást regisztráltak, hárommillió euró értékben. A kezdetben helyi nyomozást országossá szélesítették ki, majd rövidesen kiderült, hogy nemzetközi bűnözői csoportról van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!