Belföld

2010.05.21. 04:48

Nemzeti összetartozás, három csapás az OGY előtt

FMH - A Parlamentben pénteken is folyik a munka, a plénum ma az 1920-as trianoni békeszerződés aláírása napjának a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánításáról és a "három csapás" néven ismertté vált büntető törvénykönyvi módosításról is tárgyal.

MTI

A fideszes Kövér László és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt által benyújtott, a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló előterjesztés szerint az Országgyűlés kinyilvánítaná, hogy "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".
A javaslat indoklásában az olvasható, hogy az 1920. június 4-én aláírt "trianoni békediktátum" kitörölhetetlen, máig feldolgozatlan nyomot hagyott Közép-Európa nemzeteinek tudatában, generációk óta a régió történelmének és politikai eseményeinek közvetlen vagy közvetett befolyásolója. 
Megvitatják az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló országgyűlési határozati javaslatot, amely annak kimondását kezdeményezi, hogy az állam bocsánatot kér a 2006. augusztus 20-i tűzijáték, valamint a 2006. szeptember 17. és október 25. között történt rendőri fellépések áldozataitól, akiket teljes körű anyagi és erkölcsi kárpótlás illet meg. 
Lefolytatják a büntető törvénykönyv módosítását. Az előterjesztés visszaállítaná a "középmértékes büntetést", bevezetné a "három csapást" a visszaeső bűnözők esetében, szigorúbban büntetné a tanárokkal szemben elkövetett erőszakos bűncselekményeket, valamint a nemzetiszocialista mellett a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is büntetné.
Ugyancsak a napirenden szerepel a közoktatási törvény egyházi iskolák finanszírozásával kapcsolatos módosítása, és a 2011-es népszámlálásról szóló törvény módosítása, amely bővítené a gyűjtendő adatok körét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!