Belföld

2011.12.23. 15:15

Nem lesz új nemzetbiztonsági szolgálat

A kormány eredeti szándékaival ellentétben nem lesz a nemzetbiztonsági szolgálatok egyike az újonnan létrejövő Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK), miután a parlament kormánypárti többsége elfogadta Kövér László javaslatát.

MTI

A házelnök a rendvédelmi tárgyú törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványában azt írta: mivel a NIBEK nem folytat majd titkos információgyűjtő tevékenységet, csak koordinációs és értékelő, elemző munkát, nem szükséges titkosszolgálati jogállást biztosítani neki. A kormány korábban nem támogatta Kövér László kezdeményezését, a kormányoldal azonban megszavazta.

Támogatta a Ház a korábban a titkosszolgálatokat felügyelő miniszterként dolgozó Kövér László azon módosító javaslatát is, amely belföldre korlátozta a NIBEK hatáskörét, arra hivatkozva, hogy az ország külső függetlenségéhez kötődő értékeléseket és tájékoztatásokat nem szabad a belügyminiszter irányítása alatt álló szervezethez utalni, hanem meg kell hagyni a külügyminiszter felügyelete alá tartozó Információs Hivatalnak.

A házelnök szerint túlzott nemzetbiztonsági kockázattal jártak a törvényjavaslatnak azok a rendelkezései, amelyek közvetlen elektronikus adatkapcsolat kiépítését tennék lehetővé a NIBEK és a vele együttműködő szervek között, ezért e passzusokat törölni javasolta az előterjesztésből. A parlamenti többség - a kormány korábban megfogalmazott akaratával szemben - ezt az indítványt is jóváhagyta.

Ez utóbbi módosító javaslatról egyébként az ülésteremből korábban kivonuló - és több esetben a házelnökével azonos tartalmú módosítást kezdeményező - MSZP-frakció kérésére név szerinti szavazással döntött a Ház.

A rendvédelmi tárgyú törvényjavaslat elfogadásáról a következő ülésen dönt a parlament.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!