Belföld

2011.08.25. 16:36

Nem lehet következmények nélkül félelmet kelteni

A Belügyminisztérium szerint nem lehet következmények nélkül félelmet kelteni Magyarországon, a tárca ezért az irányítása alatt álló szerveken keresztül "folyamatosan figyelemmel követi" a félelmet keltő, a közrendet veszélyeztető eseményeket, így a Magyar Sziget rendezvényen történt eseményeket is.

MTI

A tárca az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztatásában hangsúlyozza: nem engedhető meg, hogy bármilyen etnikai vagy kulturális társadalmi csoporttal szemben radikális szerveződések felléphessenek, ezért "már a tavasszal életbe lépett a szigorított szabálysértési kormányrendelet, amely az egyenruhás bűnözésnek parancsolt megálljt".
   
A Belügyminisztérium emellett megerősíti: a rendőrség a törvény erejével megakadályoz minden olyan félelemkeltő eseményt, amely Magyarország belső békéjét és közrendjét veszélyezteti.
   
Az atv.hu beszámolója szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által augusztus elején rendezett Magyar Sziget egyik előadásán egyebek mellett a következők hangzottak el: "el kell jutni oda, hogy egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszint lát". A mozgalom vezetője szerint a fajok háborúja zajlik, ezért el kell jutniuk egy szintre: "arra, hogy újra agresszívvá, erőszakosakká, szikárakká, mohókká, szinte fenevadakká váljunk".
   
A Magyar Nemzet korábban azt írta, a Terrorelhárítási Központ vizsgálatot indított a verőcei Magyar Szigeten elhangzott gyűlölködő kijelentések miatt. Egy a lapnak nyilatkozó büntetőjogász úgy ítélte meg, hogy egyes mondatokkal kapcsolatban felmerülhet a közösség elleni izgatás gyanúja.
   
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága csütörtökön tárgyalta a rendezvényen elhangzottakat, a testület meghallgatta a Belügyminisztérium, a Terrorelhárítási Központ és az Alkotmányvédelmi Hivatal beszámolóját. A bizottság ülésén az MSZP nem elégedett meg az ott elhangzottakkal, az LMP politikusai szerint azonban kielégítő tájékoztatást kaptak, míg a Jobbik úgy gondolja, "fölösleges ezen ennyit rugózni".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!