Belföld

2009.08.07. 05:26

Nem kell működési engedély a boltoknak?

Budapest - Jelentősen liberalizálná a kormány a kereskedelmi tevékenységet a jövőben: egy bolt indítását elég lesz bejelenteni az illetékes jegyzőnek - ismerteti a pénteki Napi Gazdaság.

feol.hu

A kormány várhatóan utolsó augusztusi ülésén tárgyalja a kereskedelmi és piaci tevékenységekről szóló új rendeletek tervezetét, az egyszerűsítésre a kormány az uniós jogharmonizáció miatt kényszerül. A változások kedvezően érintik a kereskedelemmel foglalkozó cégeket, ugyanis az új jogszabály értelmében megszűnik a helyi jegyzők engedélyezési joga egy bolt indítása esetén, mindössze bejelentési kötelezettségük lesz a leendő kereskedőknek - olvasható a gazdasági tárca előterjesztésében.
    
A módosítással az állam megszabadul évi 25-30 ezer engedélyezési eljárástól, a leendő bolttulajdonosok pedig időt nyernek, és spórolnak az illetéken. Ugyanis ma egy boltalapítási engedély elbírálása minimum 30 nap - ha nincs szükség további hatósági engedélyekre.
    
Az új szabályozás szerint csak ott marad fent a működésiengedély-kötelezettség, ahol azt élelmiszer-egészségügyi és biztonsági körülmények indokolják - ismerteti a gazdasági napilap.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!