Belföld

2010.05.29. 15:13

Nem döntött államfőjelölésről az MSZP-elnökség

FMH - Az MSZP elnöksége szombaton ülést tartott, de Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök szerint nem akartak dönteni arról, állítanak-e államfőjelöltet. Lendvai megerősítette, az ülésen többen voltak azok, akik szerint nem kellene jelöltet állítania a pártnak.

MTI

Véleménye szerint ez ügyben két lehetséges magatartás van. Az egyik az, hogy megfogalmazzák milyen köztársasági elnökre lenne szükség - pártok felett álló, a nemzeti egységet kifejezni akaró tekintélyes emberre - , de tudomásul veszik, hogy a kétharmad fog dönteni és viszonyulnak majd valahogy azokhoz a jelöltekhez, akik a kormánypártoknál felmerülnek.
A másik lehetőség - mint mondta - , hogy az MSZP is megnevez valakit, aki megfelel az általuk megfogalmazott értékeknek, tudva, hogy nem lesz belőle államfő.
Lendvai Ildikó mind a két lehetőséget vállalhatónak tartja, de szerinte további vitára van szükség ez ügyben.
Arra a kérdésre, hogy az elnökségben melyik változatnak volt több támogatója, úgy felelt: erről nem volt szavazás, de jelenleg az első lehetőséget többen választanák.
Hangsúlyozta: van még idejük a döntésre, mivel a parlament várhatóan június végén, július elején választ új köztársasági elnököt.
Kitért arra: a júniusi kongresszus napirendjén az szerepel, hogy állásfoglalást hoznak a köztársasági elnökről. Ebbe belefér az is, hogy milyen jelöltet akarnak, és az is, hogy kinek az esetében hatalmazzák fel a frakciót az igen vagy a nem szavazatra a parlamentben - tette hozzá.
Az MTI szombaton kora délután írt arról, hogy információi szerint az MSZP elnöksége nem döntött ugyan a kérdésben, de tagjainak többsége szerint a pártnak nem kellene köztársasági elnököt jelölnie.
Az MSZP alapszabálya szerint az államfőjelöltről a kongresszus dönt. A köztársaságielnök-jelöltre vonatozó javaslat a kongresszus elé a választmány és az országos elnökség közös indítványaként kerül.
A köztársasági elnök mandátuma augusztus 5-én jár le. Az alkotmány szerint az új államfőt ez előtt 30 nappal meg kell választania az Országgyűlésnek. Az államfőválasztáshoz az első két körben az összes képviselő kétharmadának szavazatára van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!