Belföld

2009.01.06. 03:29

Napirend a munka

<b>Fejér megye</b> - A társadalmi igazságosság jegyében a szociális segélyben részesülőknek dolgozniuk kell, ha kapnak munkát az önkormányzattól. A központi pénzt január 15-éig osztják szét a régiók között.

Fejér Tamás

Nincs mit szépíteni azon, túlnyomórészt az alacsony iskolai végzettségű és a szakma nélküli emberek kerülnek utcára elsőként az elbocsátásokkor. Vidéken, a természetszerűleg nem iparosított helyeken már a gépesített mezőgazdaság is alig szívja fel a munkaerőt. A rendszerváltásig mesterségesen fenntartott teljes foglalkoztatottság megszűntével felnőtt egy nemzedék is, amelynek jelentős rétege soha nem dolgozott rendszeresen. Az önkormányzatoknak nagy kihívás a rendszeres szociális segély kifizetése és a munkához juttatás igazságos összehangolása. A törvénymódosítás értelmében megvonható attól a segély, aki visszautasítja a felkínált munkát, amely lehet közérdekű, közhasznú és közcélú feladat. A polgármesterek mint foglalkoztatók, szankcionálhatják is a nem megfelelően dolgozókat.

Fotó: FMH-illusztráció!

Máthé Ferenc, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ székesfehérvári kirendeltségének igazgatója elmondta, a közmunka programokban többségében nem vesznek részt, csak ritkán adnak az álláskeresőkről jellemzést az önkormányzatoknak. Ezzel szemben a közhasznú foglalkoztatásban jelentős szerepet vállalnak, bár az idén erre a területre kevesebb jut. Ennek oka, hogy a munkaerőpiaci alapból különített el a kormány a válsághelyzetre.

- Megszületett a döntés a közhasznú foglalkoztatásra fordítható pénz mértékéről, melyet januártól 15-éig kell felosztani a régiók között. Ezt követően tájékoztatjuk a polgármestereket, hogy mennyivel gazdálkodhatnak, meghatározzuk a feladatokat, célokat. Ezekhez a forrásokhoz az önkormányzatok a közhasznú, közcélú foglalkoztatás kereteiben közvetlenül férhetnek hozzá, s 95 százalékos támogatást élveznek idén. Újdonság az Út a munkához program, amelyben az eddigieknél több támogatáshoz juthatnak az önkormányzatok - mondta Máthé Ferenc. Hozzátette, az eddig szociális juttatásban részesültek jogosultságát vizsgálják március 30-áig. Lesz, aki továbbra is igénybe veheti azt, akit nem tudnak foglalkoztatni, az rendelkezésre állási támogatás címén 28 ezer 500 forint támogatást kap.

A település lélekszámához képest arányaiban eddig is a legtöbb közérdekű, közcélú és közhasznú munkást foglalkoztatott az ercsi önkormányzat a megyében.

- A városban magas az iskolázatlanok és képzetlenek aránya, az önkormányzat minden lehetőséget megragad foglalkoztathatóságuk érdekében - mondja Szabó Tamás polgármester. - Tavaly közcélú és közhasznú munkára mintegy 50-60 személyt vettünk fel, ők a minimálbérnél kicsit magasabb fizetésért dolgoztak, átlagosan 70 ezer forintért. A közérdekű munkások a szabálysértések ledolgozása okán kapnak feladatot, napi 5 ezer forintot írnak jóvá számukra. Az ily módon foglalkoztatottak a napi rendszeresség révén be-, illetve visszavezethetők a munka világába.

Sárbogárdon a városházi nyilvántartás szerint 290 személy érintett a kérdésben, így a január 20-ai önkormányzati képviselő-testületi ülésen mindenképpen foglalkozunk ezzel a témával - tájékoztatott Juhász János, a település elöljárója, megjegyezve: tisztában vannak azzal is, hogy nem mindenki vállalja majd ilyen feltételekkel - csak közfoglalkoztatás után jár a segély - a munkát. A tervek szerint 200 személy részére biztosan tudnak a városban értelmes, hasznos munkát ajánlani, elsősorban a település szépítésében, gondozásában. A helyhatóság ehhez rendelkezik a szükséges közfoglalkoztatási programmal, a munkások javadalmazásához a saját részt a költségvetésben elkülönítették.

Székesfehérváron sok éve foglalkoztatnak közmunkásokat, de az idei feladatosztásról egyelőre nem tudtak nyilatkozni, mivel a segély helyett munkát szisztéma szerint át kell dolgozni a közfoglalkoztatás helyi rendszerét - ez a munka jelenleg folyik. Lovasberényben nyolcan dolgoznak közmunkásként, de még legalább öt embert szeretnének felvenni 2009-ben, tájékoztatott Schieder László polgármester. - Már tudjuk, hogy az idén 11 milliós elvonás éri a költségvetésünket, ezért a közmunkás lesz a legolcsóbb foglalkoztatott, efelé mozdulnak el az önkormányzatok - mondta a polgármester, hozzátéve: jelenlegi közmunkásaik béréhez átlagban 30 százalékkal járulnak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!