Belföld

2009.07.14. 02:29

Munkanélküliség: négyezerrel többen

Székesfehérvár - A helyzet rossz, de országosan nézve még mindig kedvező - mondják a szakemberek. Persze másként látják mindezt a munkanélküliségben érintettek, az utcára kerültek.

Tribolt Lajos

A legutóbbi, 800 fős csoportos leépítés bejelentése a legjelentősebb Fehérvár térségében a válság tavaly év végi kezdete óta. A helyzet eddig sem volt túl jó, hiszen a bejelentett álláskeresők száma négyezerrel nőtt tavaly óta. A klasszikus betanított munkahelyeket biztosító multinacionális cégek egy részét első körben érintette a válság, hiszen zömében autóipari beszállítók.

Lapunkhoz egyre több állás nélküli fordul, s nem eljárási hibákra, csak saját helyzetük tarthatatlanságára hívják fel a figyelmet. Nagyon nehéz például az idősebb korosztály helyzete. Fehérvár térségében a 45 év feletti munkanélküliek aránya az összesnek 11,9 százaléka. Ám a korcsoportokban nincs lényeges változás a válság óta.

Székesfehérvár és térsége a tavaly év végén kezdődött válság előtt az ország egyik legjobb térsége volt munkaügyi szempontból. A városi munkaügyi kirendeltséghez 36 település tartozik. A térség helyzete sokat romlott, ám országosan még így is jó. Ezzel együtt egyre több panaszos jelentkezik nálunk, aki nem valami hibára, hanem saját és társai helyzetére hívja fel a figyelmet.

- Még 1969-ben géplakatos-tanulóként kerültem a szabadegyházai szeszgyárba, az édesapám pedig 42 évig volt a dolgozója - kezdte a beszélgetést a múltba révedve a szabadegyházai Kék György. Erjesztő és konvertálóként végezte a feladatát, udvaros is volt, ami azt jelenti, hogy olajjal és darával töltötte meg a gyárba érkező kamionokat, azután kitanulta a szűrőkezelést. Új tulajdonos érkezett, aki átvette a céget, és 2009 áprilisában megszűnt az ötvenöt éves férfi munkaviszonya. György egy percet sem tétlenkedett, másnap már regisztráltatta magát a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központban. - A központ által szervezett összes tréningen részt vettünk a lányommal, mert ő is sajnos elég régóta munkanélküli - mondta a férfi, akinek az egész családját sújtotta a válság, hiszen a felesége is munkanélküli. A tesztekre és a személyes találkozókra való felkészítés igen fontos az álláskeresőknek, ebben tudtak segíteni nekik.

- Voltunk a lányommal tesztet írni az egyik elektronikai eszközöket gyártó cégnél, jól sikerült, azt mondták értesítenek - folytatta. A férfinek ipari szakmunkás, belföldi árufuvarozó, autómentő, targoncavezető a végzettsége, és majdnem az összes gépjárműre van jogosítványa. Nem az első eset volt, hogy megígérték Györgynek: értesítik, ha megkapta az állást. - Rengeteg helyen keresgéltem, de amint meghallották, hány éves vagyok, azt válaszolták, hogy majd értesítenek. Vártam, vártam a hívásokra, amikor már nem bírtam, rátelefonáltam a cégvezetőre, de azt a választ kaptam, hogy már betöltötték az állást - mesélte György. A helyzet állítása szerint elszomorító, mert mindenhol eljátsszák, hogy értesítik. Mentőautó-sofőrnek is jelentkezett a férfi, de ott sem járt sikerrel. - Ennyi idősen már nem vesznek fel, mert nyugdíjba mennek a dolgozók - tette hozzá. György és a családja lassan az összes tartalékát feléli. - Pár hónapig még van pénzünk, de a számlák csak jönnek, azokat nem lehet szüneteltetni, és hogy aztán mi lesz? - kérdezte kissé belenyugvóan a férfi, majd felkiáltott, úgyis lesz valami!

A székesfehérvári munkaügyi kirendeltségen mindig nagy a forgalom. Nem csoda, hiszen a megye településeinek egyharmada, 36 tartozik hozzájuk. A kirendeltség igazgatójával, Máthé Ferenccel nézzük meg az ügyfélfogadó forgalmát. Hétfőn kora délután közepesnek látszik.

- Jelenleg 8682 álláskeresőt tartunk nyilván, ez közel négyezerrel több, mint az egy évvel ezelőtti adat - mondja a munkaügyi szakember.

A közel negyven települést ellátó kirendeltség területén ma 10,5 százalékos a munkanélküliségi ráta. Ugyanakkor a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarország és a Nyugat-dunántúli régió után még mindig a Közép-dunántúli régióban a legjobb a munkaügyi helyzet. A számok azt mutatják, hogy csökkent az új regisztrálású munkanélküliek száma. Ez a szám januárban 851, márciusban 531, júniusban 11 volt. A bejelentett csoportos leépítések száma legutóbb hat munkáltató 84 fője volt, s ekkor jött a múlt hét végén a Denso a 800 fővel. Viszont évek óta nagyjából ugyanannyi munkanélküli jut álláshoz, idén például 2965, tavaly 2915, két éve 2461.

- A negatívumok ellenére még mindig jó a helyzet a térségben - leszámítva persze az érintettekét - mondja Máthé Ferenc. Kifejtette azt is, hogy nem tudják, a Densótól majdan kikerülők hova valók, milyen képzettségűek. Erre még a cég sem tudott válaszolni, hiszen személyre szóló döntés még nincs. A munkaügyi központban azt tippelik, hogy a dolgozók kétharmada fehérvári.

A jelenleg bejelentett üres álláshelyekre elsősorban az építőipar keres embert (kőművest, asztalost, betanított munkást), illetve a vendéglátóipar szezonális munkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!