Belföld

2011.04.06. 10:13

Moszkvai ingatlanügy - A nyomozó főügyészség meghallgatta Kiss Pétert

Szerdán délelőtt meghallgatta a Központi Nyomozó Főügyészség Kiss Péter volt kancelláriaminisztert a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet 2008-as értékesítésével összefüggő nyomozásban.

MTI

Kiss Péter a meghallgatás után újságíróknak elmondta: azért idézte be az ügyészség, hogy igazolja: valóban ő hitelesítette azt a 2008-as dobogókői kormányülésen készült jegyzőkönyvet, amely alapján a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálta az ügyet.
A szocialista politikus elmondta azt is, hogy azon a kormányülésen valóban szó volt három külföldi ingatlan, köztük a moszkvai kirendeltség hasznosításáról is, azonban Kiss Péter nem gyanakodott szabálytalanságra.
A nyomozóhatóság Kiss Péter után Iváncsik Imre titkosszolgálatokért felelős államtitkár meghallgatását is elkezdte az ügyben, az MTI információi szerint pedig szerdán még Ficsor Ádámra, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnökére is sor kerül.
Az ügyben február végén már tanúként meghallgatta Göncz Kinga volt külügyminisztert is.
A 2009 novembere óta tartó eljárás három gyanúsítottját - Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkárt, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezetőjét és Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet - februárban vették őrizetbe, majd szabadlábra helyezte őket a Pesti Központi Kerületi Bíróság.    
A gyanúsítottak a nyomozóhatóság szerint - az árfolyamveszteségre is tekintettel - a magyar államnak összesen csaknem 7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a moszkvai ingatlanügylettel.
A megalapozott gyanú lényege szerint az akkori moszkvai magyar nagykövet - a Külügyminisztérium mint vagyonkezelő nevében eljárva - érvényes felhatalmazás hiányában, a vagyonkezelésre vonatkozó jogszabályok megkerülésével 2008. március 14-én szerződést írt alá egy ismeretlen tulajdonosi hátterű, külföldi bejegyzésű társaság képviselőjével a magyar állam tulajdonát képező, a külügyi tárca vagyonkezelésében lévő moszkvai kereskedelmi képviselet elidegenítéséről.
A szerződés 23,6 millió amerikai dollár vételárat tartalmazott, amely jóval kevesebb az ingatlan moszkvai piaci forgalmi értékénél. A vevő cég közvetlenül a szerződéskötés után a vételárból 21,3 millió dollárt utalt át a magyar állam részére, ezt az összeget az MNV Zrt. értékesítési bevételi számláján írták jóvá, és 3,5 milliárd forintra váltották át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!