Belföld

2016.10.13. 15:01

Ha mi emberek így folytatjuk tovább, tönkretesszük a bolygónkat

Kishantos- Azonnal hagyjuk abba! címmel kilenc alkalomból álló műhelybeszélgetés-sorozatot rendeznek a fenntarthatóságról Kishantoson.

V. Varga József

- A kishantosi öko jurta táborban egyik este a csillagos eget szemléltük a gyerekekkel - meséli Ács Sándorné. - A
világmindenség csodáiról esett szó, amikor egy felnőtt elmondta, ha mi emberek így folytatjuk tovább, tönkretesszük a bolygónkat. Erre egy 11 éves kislány hangosan felkiáltott: Most azonnal hagyjuk abba!


Ácsné Éva és Ángyán József a kishantosi öko centrumban Fotó: V. Varga József

Ezt a mondatot választotta programja vezérfonalának a Mezőföld Népfőiskolai Társaság és a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ: azonnal hagyjuk abba mindazt, ami veszélyezteti gyermekeink jövőjét, és kezdjük el mindazt, ami a biztonságot és az élhető életet jelenti számukra. Ezeket a kérdéseket kívánják megvitatni kilenc hónapon át tartó sorozatukban.

- Szeretnénk rendszerbe foglalni a fenntarthatóság komplex ismereteit - hangsúlyozza Ácsné. - A műhelybeszélgetések alkalmai megteremtik az együtt gondolkozás lehetőségét tudósok, civil szervezetek és diákok számára.

Az első műhelybeszélgetésén, október 15-én, szombaton 11 órától az élelmiszerbiztonságról Darvas Béla és Székács András professzor tart előadást. Novemberben Lendvai Gábor biológus a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák jelentőségét taglalja, decemberben a genetikailag módosított szervezetekről (gmo) is szó lesz. A későbbiekben egyebek mellett Ertsey Attila építész a fenntartható települési stratégiákról, Ángyán József professzor a fenntartható mezőgazdaságról és vidékfejlesztésről, Szigeti Tóth János szociológus pedig a demokráciatanulásról beszél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!