Belföld

2009.06.16. 02:29

Mit mutatunk meg?

Székesfehérvár - Királyok városa már vagyunk - a turisták városa is lehetnénk már, mégpedig az elégedett turistáké. Bár a visszajelzések szerint a messziről jött ember jól érzi itt magát - pár napig.

Kocsis Noémi

Turinform-iroda, Székesfehérvár, jó napot kívánok, miben segíthetek? - kérdezi a telefonban igen udvarisan a hölgy. Prospektusokat is tud mutatni: a helyszínen valóban több tucat kiadvány van a városról, egyes látnivalóiról kiemelten is. Statisztikájuk szerint naponta úgy húsz turista fordul meg az irodában.

A mitől vonzó turisztikai szempontból egy város? kérdésre itt élve nem könnyű a válasz, s gyorsabban soroljuk a negatív jelzőket, s hogy mi nincs, mint az előnyös dolgokat. A hozzánk érkezők a tapasztalatok szerint elégedettebbek nálunk, ám ők olykor csak villanásnyit látnak a városból (és elkerülik a külvárosi részeket). Hogy legalább az alatt elégedettek - mindenképpen jó hír.

Sopron, Szeged, Miskolc, Győr, Pécs - sorra halljuk a városneveket, hova érdemes elmenni, inkább, mint Fehérvárra. Ha értetlenkedünk, hogy miért, újabb lista következik: mert nem csak néhány utcából áll a belváros, el lehet bolyongani a sikátorokban, több a beülős vagy teraszos hely, és pezsgőbb az esti vagy éjszakai élet, mint a királyok városában. De minden viszonyítás kérdése, a hozzánk jövők ugyanis sokkal inkább elégedettek.

- Dunaújvárosban? - legyint nem kifejezetten vidáman Szárszó Lajos, a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola második béseinek tanára. - Jó, a Duna-part tényleg hangulatos, meg érdemes megnézni a kiállításokat... De ennyi. Viszont Fehérvár elképesztő mértékben fejlődik, csak kapkodjuk a fejünket...

- Tényleg, a belváros is! - mondja a pedagógus vezette csoport egyik tagja, egy édesanya. - Néhány éve még itt töltöttünk hónapokat, most meg nem ismerném fel a helyet, ahol annyiszor jártunk.

Szárszó Lajos 27 másodikossal és 29 szülővel osztálykirándulásra érkezett a királyok városába. A teljesség igénye nélkül nézelődnek, inkább ismerkedő jellegű a túra, a másfél óra leteltével indulnak Balinkára kirándulni, szalonnát sütni. Fehérvár belvárosa méretre ideális egy ilyen jellegű sétára, mondja a pedagógus: a gyerekek még be tudják fogadni a néhány főbb kulturális látnivalót, meg tudják emészteni a látottakat.

Itt egy templom, mikor is épült? Nézzük csak, ott van az évszám a kapu fölött. Most ne menjetek be gyerekek, sietnünk kell - ej, hát mégis bemennek. Kíváncsiak, ez jó. És itt egy múzeum, ami patika is, majd legközelebb megnézzük belülről. Ez meg a színház, nagyon szép, felújított épület, és több, dunaújvárosi kötődésű művész is fellépett benne. Na, akkor innen vissza is fordulhatunk, ha kilépünk, még elérjük a tízórás órajátékot.

Becsüljük meg, amink van, fedezzük fel, amit rejtegettünk! - szólt a turizmusra vonatkozó jelszó még pár éve is. Egy néhány éves koncepció Fehérvár rejtett értékeit tette volna a kirakatba , az ötletet tulajdonképpen a Táncsics utcai szerelmesek lakatsarka adta. Egy teljes koncepció ugyan nem tudott megélni e táptalajon, a régi terveket nem akarja végleg fiókba zárni a kulturális ügyekért és a turizmusért felelős bizottság.

- Egy sor új dolgot szeretnénk megvalósítani az idei nyáron - mondja Brájer Éva bizottsági elnök. - Leporoljuk a régi turisztikai koncepciót, átdolgozzuk. (Múlt pénteken megtörtént róla az első, szűkebb körű egyeztetés - a szerk.) 2007-ben nem támogatta a közgyűlés többsége, most fordulni látszik a helyzet. Szűkebben, de megtartjuk a Musica Regia-t, mert kár lenne egy jól bejáratott nevet akár csak egy évre is elhagyni. Lesz borlakoma is, s teljesen új elem a Jazzszerdák, nevezetes belvárosi látnivalók előtt muzsikálnak majd a fiatal tehetségek.

Brájer Éva azt mondja, a néhány éve tervben lévő élő turinform iroda ötletét sem szabad tovább halogatni, más városokban ugyanis ez jól működik. Több városban az irodák nem zárnak be pénteken délután: hét végén is informálnak és árusítanak is. Régi panasz ugyanis, hogy a városba látogató idegent nehéz ötletesen megajándékozni: kaphat ugyan útikönyvet, albumot, kerámiát, tarisznyát, kulcstartót, de ezeket azért nem mondhatjuk sem újszerűnek, sem emlékezetesnek. Addig azonban nem végezhet árustevékenységet az iroda, amíg nem kerül át vállalkozásba, különben a város elveszítené az illetékmentességét.

Baumann Zsuzsa ugyan csak a gyakorlatát tölti az irodában, de a statisztikát megmutatja: főleg németek, hollandok, angolok jönnek hozzánk, s a best of... látnivalókon kívül leginkább a Bregyó, az éttermek, a kerékpárútvonalak, a szálláshelyek iránt érdeklődnek. Összességében elégedettek azzal, amit látnak, s ennek szívesen hangot is adnak. Kati néni, a templomok, a Romkert, a királynőket mutató tábla, az épületek díszei, sorolják a dunaújvárosi gyerekek a séta végén a kérdésre: mi tetszett a legjobban? És természetesen a fagyizás...

Megnéztük a város honlapjának turizmus menüpontját is, ez ma már valóban informatív. Még a városnéző kisvonat ára is fent van rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!