Belföld

2011.10.13. 12:15

Mesterházy ultimátumot adott Gyurcsányéknak

Mesterházy Attila arra szólítja fel az MSZP-frakció tagjait, hogy a képviselőcsoport jövő hétfői ülésén nyilatkozzanak, a szocialista képviselőcsoportban maradnak-e.

MTI

Az MSZP elnök-frakcióvezetője csütörtökön újságíróknak elmondta: az 58 fős frakció minden tagjának elküldött egy nyilatkozatot, amelynek aláírásával a képviselők vállalnák, hogy továbbra is az MSZP képviselőcsoportjában politizálnak, és elfogadják a szocialista párt alapszabályában az országgyűlési képviselőkre vonatkozóan megfogalmazott szabályokat.

Mesterházy Attila ezt arra hivatkozva kérte, hogy Varju László - a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform igazgatója - szerdán a Magyar Rádiónak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy új frakció alakításán dolgoznak, és biztos benne, hogy meglesz az ehhez szükséges tíz képviselő támogatása.

A pártelnök elmondta, ezek a szavak a sajtóban és a szocialista pártban is találgatást indítottak el arról, hogy "kik lehetnek a tízek", akik távoznak az MSZP-frakcióból. Mesterházy Attila szerint azonban ebben az ügyben nincs helye titkolózásnak, háttéralkuknak, a nyilatkozat aláírásával pedig hétfőn világossá válik, hogy a jövőben kikből áll majd az MSZP-frakció.

A politikus - aki a sajtótájékoztatón szignálta a nyilatkozatot - hozzátette: aki maradni akar, annak a papír aláírása nem jelent kockázatot, a távozni szándékozókat pedig azok között kell keresni, akik ezt nem teszik meg.

Arra a kérdésre, hogy a nyilatkozat milyen időtartamra jelent kötelezettséget - vagyis elképzelhető-e, hogy valaki aláírja, majd néhány hét múlva kilép -, Mesterházy Attila úgy válaszolt: a politikában minden elképzelhető, de "ez nem játék", az ország jövőjét is befolyásolja, hogy a legnagyobb ellenzéki párt sorsa hogyan alakul, és neki frakcióvezetőként tudnia kell, hogy kire számíthat a továbbiakban.

Kérdésre válaszolva közölte: nem tartóztat vagy presszionál senkit, aki menni akar, menjen, ez mindenkinek a személyes döntése.

Beszélt arról is, hogy másfél évig a pártegység fenntartására törekedett, mára azonban világossá vált, hogy vannak az MSZP-ben, akik nem akarnak tovább annak tagjai maradni. "Ha ez a döntés megszületett, és ennek valóban tartalmi, ideológiai, hitbeli, politikával kapcsolatos okai vannak (...) a távozás nem attól függ, hogy nyolc, kilenc, tíz vagy tizenegy képviselője van" a Demokratikus Koalíciónak - reagált arra az észrevételre, hogy Gyurcsányék a frakció tagjai maradhatnak, ha nincs meg az önálló képviselőcsoport alakításához szükséges tíz képviselő támogatása. (A Demokratikus Koalíció tagjai közül heten tagjai a szocialista frakciónak: Gyurcsány Ferencen kívül Baracskai József, Ficsor Ádám, Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván.)

Gyurcsány Ferenc közelmúltbeli szavait kommentálva azt mondta: míg a volt kormányfő szerint "az MSZP a Dunai Vasmű, a Fidesz pedig az Apple", ő inkább olyan kőbányának látja a Fideszt, "ahol az embereket haszonállatnak tekintik és tulajdonképpen egy diktátor irányítja a folyamatot". Hozzáfűzte: ha valakinek annyira rossz a képe az MSZP-ről, mint Gyurcsány Ferencnek, akkor nem érdemes sokat kínlódnia vele, kivált, ha csakugyan megvan benne az a hit és a lelkesültség, amelyről beszél, és amellyel egy másik politikai szervezet építene fel.

 

 

OLDALTÖRÉS: Gyurcsány: még hétfőn is az MSZP frakció tagja leszek

 

 

 

 

 

 Gyurcsány: még hétfőn is az MSZP frakció tagja leszek

 

Még hétfőn is az MSZP frakciójának tagja leszek - mondta Gyurcsány Ferenc csütörtökön Keszthelyen újságíróknak azzal kapcsolatban, hogy Mesterházy Attila hétfői nyilatkozattételre szólította fel a szocialista frakció tagjait, arról, hogy a képviselőcsoportban maradnak-e.

Hozzátette: 2014 után ennek az MSZP-nek a parlamenti frakciójában nem fog helyet kérni. Az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának vezetője azt mondta, hogy amíg a frakció tagja, betartja annak érvényes szabályait, s szívesen tesz tartalmi nyilatkozatot.

Értelmetlen dolognak tartja "ultimálni" a képviselőcsoport tagságát, mert a nyilatkozatok csak az aláírás pillanatának szólnak - fogalmazott, hozzátéve, hogy az MSZP parlamenti frakciója nincsen veszélyben, a párt átalakítása pedig kívánatos.

A párt keszthelyi székháza előtt a Jobbik mintegy kéttucatnyi szimpatizánsa transzparensekkel várta a lakossági fórumra érkező Gyurcsány Ferencet, és a közben elkezdődött lakossági fórumot hangos bekiabálásokkal zavarták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!