Belföld

2009.07.01. 04:41

Mesterházy: még nincs lefutva a meccs

Mesterházy Attila szerint az MSZP a következő tíz hónapban be fogja bizonyítani, hogy még nincs "lefutva a meccs", a Fidesz korán ünnepli választási győzelmét. Az MTI-nek adott interjújában a párt alelnök-frakcióvezetője szerint mindenkinek van helye az MSZP-ben, aki dolgozni akar és hittel, teljes erőbedobással a választási győzelmet kívánja segíteni; aki azonban ezt nem akarja vállalni, annak háttérbe kell lépnie.

feol.hu

Mesterházy Attila azt tartaná jónak, hogy a költségvetés elfogadása utánra készülne el a párt választási programja, az erről a dokumentumról döntő kongresszuson lehet országos listát állítani és miniszterelnök-jelöltet választani. A július 4-i kongresszuson pedig határozni kell arról, hogy ebbe a politikai menetrendbe belefér-e a párt elnökségének megújítása. Kiemelte: nem támogatja az alulról felfelé jövő tisztújítást, mert szerinte az elvonná a figyelmet a politikai munkáról és tartalomról.
Az egyik politikai menetrendre vonatkozó alternatíva szerint mivel az MSZP július 4-i kongresszusa nem foglalkozna személyi kérdésekkel, november végére újabb kongresszust hívnának össze, ahol a miniszterelnök-jelölés, a program elfogadása és az országos lista állítása mellett az elnökségét is megújítanák. Ezen alternatíva szerint az MSZP országos választási bizottsága (ovb) kibővülne a "fiatalok" képviselőivel. Az MTI információi szerint felmerült az is, hogy az elnökség mai, és az ovb új tagjai saját belátásuk szerint döntenének arról, versenybe szállnak-e az elnökségi tisztségekért.
Mesterházy Attila közölte: nem lehet kimondani azt, hogy a párt tisztségviselői ne szálljanak versenybe posztjaikért, ez nem demokratikus lépés. Úgy vélte, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy megméretteti-e magát. Egy biztos: a generációknak együtt kell működniük a párt minden szintjén - fűzte hozzá.
Mindenkinek van helye az MSZP-ben, aki dolgozni akar, és hittel, teljes erőbedobással a választási győzelmet akarja segíteni, aki azonban ezt nem akarja vállalni, annak a háttérbe kell lépnie - tette hozzá.
Ősztől kezdeményezőbb, bátrabb kommunikációra, egységes fellépésre van szükség - szögezte le Mesterházy Attila. "Ha nem egy irányba húzzuk az MSZP szekerét, és ez kifelé is látszik, az nem tesz jót a közösségnek" - fogalmazott.
Szerinte a mai, a Fidesz által kialakított belpolitikai "háborús helyzetben" nem helyes, ha valaki a közösség véleményével szemben állandóan kisebbségi véleményt fogalmaz meg a nyilvánosság előtt. Ez nem a demokrácia csorbítása, egyszerűen csak a többség által eldöntött irányt kell mindenkinek végrehajtania - mondta.
Arra a kérdésre, hogy vállalna-e miniszterelnök-jelölti szerepet, Mesterházy Attila azt válaszolta: ez a kérdés még korai. Leszögezte, hogy a költségvetés után tartandó kongresszusra már el kell készülnie a párt választási programjának, ezen belül annak, milyen politikát folytatnak a választásokig, milyen törvényeket kívánnak még benyújtani. Ha megvan a tartalom, akkor kell dönteni arról, ki képviselje mindezt jelöltként - hangsúlyozta az alelnök.
Azzal kapcsolatban, hogy a július 4-i kongresszus a tervek szerint három területen javasol majd intézkedéseket a kormánynak, Mesterházy Attila elmondta: a szociális, az igazságos és arányos teherviselés, illetve a közbiztonság témakörében javaslatokat fogalmaznak meg.
Az MSZP-nek a modernizációs és a tágan értelmezett biztonsággal kapcsolatos jellemzőit erősíteni kell - szögezte le az alelnök. Mint mondta, az MSZP által képviselt alapértékeknek, mint az igazságosság, esélyegyenlőség, szolidaritás, még markánsabban kell megjelenniük a párt kezdeményezéseiben.
Mesterházy Attila szerint a szocialista pártnak még számos új, általuk eddig nem elég határozottan felkarolt témát is elő kell vennie. Ezek közé sorolta például a nemzet-, zöld-, a fogyasztóvédelmi, a vidékpolitikát és az innovációt. Az alelnök úgy vélte, e területek új politikai tartalmat és arculatot tudnak adni az MSZP-nek.
A következő hónapokban meg kell mutatnunk ezt az új politikai tartalmat a választóknak -  szögezte le.
Mesterházy Attila szerint az MSZP előtt álló legnagyobb feladat, hogy korábbi egymillió szavazóját meg tudja szólítani, maga mellé tudja ismét állítani.
Hozzátette: be fogják bizonyítani a Fidesznek, hogy a "meccs még nincs lefutva", korán ünnepli a választási győzelmét, az ellenfél még sok hibát tud elkövetni, a kormányzó párt pedig még sok olyan intézkedést tud hozni, amely alapvetően át tudja rajzolni a pártok jelenlegi támogatottságát.
Nem lehet úgy felmenni a pályára, hogy eleve vereségre készülünk - mondta a frakcióvezető. Győzni akarással kell küzdeni, mert ha a szocialisták sem hisznek a győzelemben, mit mondjon erre a választópolgár - fogalmazott.
Az elmúlt hét-nyolc évet racionálisan kell értékelni, le kell vonni a tanulságokat, de már a jövőben kell gondolkozni, előre kell nézni - jelentette ki Mesterházy Attila. Mint mondta, "mindezekhez tiszta fej és forró szív kell".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!