Belföld

2011.03.10. 15:54

Menzastop: a szolgáltató ajánlatot tett a Pest megyei önkormányzatnak

FMH - Noha még mindig nem született megállapodás a Pest megyei közétkeztetés helyreállításáról a szolgáltató HunGast Kft. és a neki jelentős összeggel tartozó megyei önkormányzat között, a szolgáltató levélben jelezte: a szociális intézményekben szombattól tervezett főzési stop ellenére segítenének a bentlakók ellátásában - közölte a cég ügyvezetője csütörtökön az MTI-vel.

MTI

Ajánlatukra kora délutánig nem érkezett válasz a megyeházáról.
Kérfalusi Attila emlékeztetett: mivel a megyei önkormányzat március 2-ig, ígérete ellenére, nem fizette ki a januári étkeztetésért járó 154 millió forintos díjat, s emiatt több mint 600 milliós tartozást halmozott fel a HunGastnál, a kft. 3-án leállította a főzést 18  megyei középiskolában.
A folyamatos tárgyalások nem hoztak átütő eredményt, így szerdán a HunGast azt közölte: ha azonnal nem kapnak legalább 35 millió forintot, akkor szombat reggeltől a szociális intézményekben is bezárják a konyhákat és az azokhoz tartozó étkezőket, ami újabb mintegy 3 ezer ember melegétkeztetését teszi a korábban megszokott módon lehetetlenné.
Kérfalusi Attila korábbi tájékoztatása szerint a megyeháza mindössze 10 millió forintot ajánlott, amit a kft. vezetése nem tudott elfogadni, mert ez túl kevés az ünnepekre való alapanyagok beszerzéséhez és a HunGast dolgozóinak bérpótlására. A tárgyalások a jelek szerint holtpontra jutottak – fűzte hozzá az ügyvezető, aki elmondta azt is, hogy a cégen belül egy gesztusértékű felajánlás született, amelyről írásban tájékoztatták a megyei önkormányzatot, de arra még nem kaptak választ.
Az ajánlat lényege: bár még a kért 35 milliót sem kapták meg, s emiatt szombattól nem fognak főzni a megyei fenntartású 16 szociális intézményben sem, a főző és tálaló konyhákat nyitva tartják és saját személyzetük hajlandó feltálalni azt az ételt, amit a megyeháza máshonnan vitet majd az érintett intézményekbe. (Ambrus András megyei önkormányzati szóvivő szerdai közlése szerint saját hatáskörben meg tudják oldani a melegétel előállítását.)
Kérfalusi Attila megjegyezte: nem érti, hogy ha a megyeházának van pénze mással alapanyagot beszereztetni, illetve főzetni, akkor a közétkeztetés megnyugtató helyreállítása érdekében miért nincs legalább 35 milliója a HunGast számára.
"Gesztust tettünk, hogy jelezzük közeledési, megegyezési szándékunkat, várjuk a választ" - közölte az ügyvezető.
Az MTI megkeresésére a megyeháza szóvivője azt mondta, hamarosan válaszolnak a szolgáltató legfrissebb ajánlatára, valamint közzéteszik az önkormányzat álláspontját a megyei intézményekben a főzés leállítása miatt kialakult helyzetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!