Belföld

2011.03.21. 15:26

Menzastop - A Pest megyei közgyűlés pénteken dönt a szerződésbontásról

FMH - A Pest Megyei Közgyűlés pénteken, rendkívüli ülésen dönt a megyei fenntartású intézményekben közétkeztetési feladatokat ellátó HunGast Kft.-vel történő szerződésbontásról – tájékoztatta Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke hétfőn az MTI-t.

MTI

A 2007-ben kötött szerződés felbontását - kölcsönös megegyezéssel - maga a szolgáltató kezdeményezte múlt hét csütörtökön, miután a megyei önkormányzat adóssága elérte a 800 millió forintot.
Kérfalusi Attila, a cég ügyvezetője március 18-án azt mondta az MTI-nek, hogy több feltételhez kötik a "válást". Ragaszkodnak a megyei önkormányzat által felhalmozott tartozás kifizetéséhez, az érintett konyhákon dolgozók továbbfoglalkoztatásához (illetve az esetlegesen távozók végkielégítésének megfizetéséhez), továbbá a HunGast Kft. eszközeinek, beruházásainak átvételéhez, vagy "pénzre váltásához", és bizonyos mértékű kártérítésre is igényt tartanak.
Az ügyvezető hozzátette: igyekeztek türelmesek és lojálisak lenni, ám mivel a megyeháza a kétlépcsős "nyomásgyakorlás" ellenére sem törlesztette tetemes adósságát, a HunGast a kétoldalú szerződés felbontását javasolta. Az 500 embert foglalkoztató kft. ellehetetlenült, a dolgozók bérére sem futja az immár 800 milliós kintlévőség miatt – indokolta javaslatukat az ügyvezető.
Ambrus András sajtófőnök hétfői közlése szerint a március 25-ei rendkívüli közgyűlésen arról kell dönteni, hogy a megye "belemenjen-e" a HunGasttal való szerződésbontásba, s ha igen, milyen feltételekkel.
Az önkormányzat szándéka szerint a felmondást követően saját kézbe vennék a közétkeztetést - vagyis az érintett intézmények konyháin lehetőleg helyben beszerzett alapanyagokból főznének - úgy, hogy tovább foglalkoztatnák a jelenleg HunGast-állományban lévő dolgozókat, ahogyan ezt a cég eleve kéri - mondta a sajtófőnök. Az eszközök, beruházások ellentételezéséről, valamint az esetleges kártérítésről valószínűleg hosszabb egyeztetésen születik majd megállapodás- tette hozzá Ambrus András.
Mint kiemelte: mivel a megfelelő minőségű ellátásra jelenleg döntően csak abban a 18 bentlakásos iskolában és szociális intézményben van lehetőség, ahol a HunGast nyitva hagyta a konyhákat és az étkezőket, a megye vezetése szeretné, ha a 18 érintett középiskolában is felhúzná a rolókat a szolgáltató.
Az idén keletkezett 320 milliós tartozást mielőbb, a fennmaradó 470 milliót – a korábbi egyezség szerint - augusztus 31-ig  törlesztenék – mondta Ambrus András, aki szerint a korábbinál olcsóbb saját főzés megkezdéséig marad a jelenlegi "rendszer", melynek fenntartásában sokat segítenek a felajánlások. Legutóbb például az Élelmiszerbank és a vöröskereszt jelentkezett a megyeházánál, hogy felajánlja szolgálatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!