Belföld

2011.07.09. 13:17

Mentők: pénteken több volt a riasztás, szombaton nyugalom van

A négynapos hőségriadó első napján, pénteken 20-30 százalékkal több rosszulléthez riasztották a mentőket, mint egy átlagos napon, szombaton viszont "egyelőre viszonylagos nyugalom van" az Országos Mentőszolgálatnál - mondta Győrfi Pál, a szervezet szóvivője.

MTI

Mint fogalmazott, szerencse, hogy az extrém hőség hétvégére esik, mert ilyenkor az emberek "jobban bírják a meleget", hiszen aki teheti, otthon marad a hűvös szobában, vagy a vízparton tölti idejét. Így a kánikula miatt egyelőre nincs lényegesen több riasztásuk a mentőknek a megszokottnál.
A szolgálat azonban az egész hétvégére azt tanácsolja, hogy lehetőleg senki ne tartózkodjon néhány percnél többet a tűző napon egyrészt az erős UV-B sugárzás miatt, másrészt azért, mert néhány perc alatt olyannyira átmelegedhet a fejbőr, a koponya, hogy annak enyhébb esetben ájulásos rosszullét, súlyosabb esetben pedig napszúrás lehet a következménye. Az idős, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők egyáltalán ne menjenek ki a napra, de a fiatalok is vigyázzanak - figyelmeztetett a szóvivő, hozzátéve, hogy ha valaki az ájulás tüneteit érzi, kiszárad a szája, zúg a füle, szédülni kezd, akkor minél gyorsabban feküdjön le lehetőleg hűvös helyen.
Győrfi Pál a közlekedők figyelmét arra hívta fel, hogy a nagy melegben lankad a figyelem, nő a reakcióidő, ami egyenlő a féktávolság növekedésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!