Belföld

2006.12.29. 03:29

Méltó múzeumban lehet a sok kőemlék

Székesfehérvár - A megyeszékhely szívében immár évtizedek óta alakul és épül az egykori koronázó és temetkező bazilika környezete. A törekvések célja, hogy végre méltó módon tisztelegjen az utókor a magyar királyok emléke előtt.

Tihanyi Tamás

A közvélemény és a szakemberek egy része által határozottan elutasított védőtető elbontása után nagy sikernek bizonyult, hogy egységes kuratóriumi döntés, illetve szakmai egyetértés alakult ki a kialakítás folytatásáról. Így a már említett összegből a Szent István Király Múzeum munkatársainak irányításával és közreműködésével megvalósult a Lux-féle kőtár helyén az új kiállítás, elkezdődött a romterület kertészeti szempontokat is figyelembe vevő rendbetétele, felújították az egykori királyi bazilika északi odalfalát. Talán kevéssé fontosnak tűnő, de lényeges változás, hogy új kavicságyat kapott a romterület, s a korábbi betonnal jelölt sírhelyek borítását vörös és fehér - Árpád- és Anjou-kort idéző - kőre cserélték.

Az idén rendelkezésre álló összegből kellett megtervezni és megvalósítani azt az átmeneti védőtetőt, amely a rommező téli védelmét biztosítja. Az egykori bazilika déli oldalfalának kiviteli tervein kellett dolgozni ahhoz, hogy az látogatható legyen: tavasszal ez a terület már látványosan értelmezhető lehet a kíváncsi közönség számára.

Elkészült az a tudományos dokumentáció, amely elsősorban a feltárt csontleletekkel kapcsolatos kutatásokat rögzíti, miközben folyamatosan dolgozott Biczó Piroska vezető régész az egykori kerengő feltárásán: több száz középkori sírhelyet nyitott meg az utókornak. A Nemzeti Emlékhely látogatói számára kedvező hír, hogy ezután úgynevezett információs pontok segítik az értelmezésben a korszak iránt érdeklődőket.

A következő évben elkezdődnek a bazilika déli oldalának bemutatását célzó munkálatok. Fontos fejlemény, hogy mintegy 60 millió forintos önrésszel uniós pályázaton vesz részt a Nemzeti Emlékhely tervezése, s ha ezt a kezdeményezést siker követi, eddig nem látható anyagi lehetőségekkel számolhatnak majd a szakemberek.

December ötödikén sikertelen parlamenti szavazás volt a Nemzeti Emlékhely ügyében, akkor a gazdasági és közlekedési minisztérium saját pénzéből igyekezett néhány honatya átcsoportosítani 250 millió forintot. A javaslatot a kormányzati többség akkor elutasította, ám néhány napja - december 18-án - az összes megyei képviselő támogatása mellett 150 millió forintot ítélt meg az országgyűlés a jövő céljaira. Soha ilyen szintű egyetértés - egyfajta politikai közmegegyezés - még nem volt tapasztalható az emlékhely érdekében. Jó ez így.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!