Belföld

2009.06.17. 09:31

Mégis bomlásnak indul az MSZP?

Napirendre kerülhet az MSZP júliusi pártkongresszusán, hogy továbbra is van-e bizalom a párt nemrégiben megválasztott elnöksége iránt - tudta meg szocialista forrásból szerdán az MTI.

feol.hu

Sajtóhírek szerint a kedd esti elnökségi ülésen Ujhelyi István alelnök azt javasolta: kérjen maga ellen bizalmi szavazást az MSZP elnöksége a pártkongresszuson, és ha nincs meg a többsége, akkor szeptemberben válasszon a párt új vezetést. A javaslatot támogatta Mesterházy Attila alelnök, valamint Vadai Ágnes, Varga László és Bárándy Gergely, de 8:5 arányban leszavazták őket.
A pártkongresszus nem tisztújító, így ez a kérdés nem is szerepelhet a napirenden. Bizalmi szavazást viszont tarthatnak - ahogyan tavaly ősszel Gyurcsány Ferenc is kezdeményezett ilyet -, mert annak nincsenek jogi következményei.
Az MTI úgy tudja: az MSZP elnöksége kedden este hosszan vitázott Ujhelyi István felvetéséről, amit végül leszavaztak. Ezután viszont Lendvai Ildikó pártelnök indítványára döntöttek arról, hogy a kongresszus napirendjére - amire az elnökség tesz javaslatot - kerülhet a tervezetten kívül olyan téma is, amelyet a megyei elnökök többsége kezdeményez. A megyei elnökök csütörtökön tárgyalnak erről. Ha nincs többségi álláspont, a küldöttcsoportok vezetői még a kongresszuson is kezdeményezhetnek bizalmi szavazást - mondta több szocialista politikus az MTI-nek.
A távirati iroda információi szerint az őszi tisztújítás mellett érvelők véleménye az, hogy a 2010-es választásokig növelheti az MSZP támogatottságát, ha képes "megtisztulni", és új arcokkal nekiindulni a megmérettetésnek.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!