Belföld

2009.12.07. 18:08

Meghalt a Szegeden kezelt kismama

Szegeden meghalt egy kismama, aki H1N1 vírusfertőzés szövődményeként kialakult tüdőgyulladás és más betegségek miatt került az intenzív osztályra.

MTI

Szegeden meghalt egy kismama, ezzel húszra emelkedett az új típusú influenza szövődményeiben elhunytak száma Magyarországon. A budapesti Semmelweis Egyetem klinikáján kezelt terhes nők közül egynek jelentősen javult az állapota, ő két-három nap múlva elhagyhatja a kórházat.
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Belgyógyászati Klinikájának intenzív osztályán elhunyt az a kismama, aki már több mint négy hete került kórházba - tájékoztatta Molnár Zsolt intézetvezető professzor az MTI-t.
A 40 éves, terhes nő a H1N1 vírusfertőzés szövődményeként kialakult tüdőgyulladás és más betegségek miatt került az intenzív osztályra - mondta az egyetemi tanár.
A szakember közölte, hogy az SZTE négy intenzív osztálya közül kettőn kezelnek még az új influenzavírus tüdőgyulladásos szövődményei miatt három beteget, az ő állapotuk szépen javul.
A budapesti Semmelweis Egyetem (SE) Kútvölgyi Klinikáján kezelt kismamák egyike jól van és két-három nap múlva elhagyhatja a kórházat.
Gál János főorvos elmondta, hogy a nő múlt szerdán került a klinikára az új influenzavírus szövődményével, géppel kellett lélegeztetni, és sikeres császármetszést követően egészséges csecsemőnek adott életet. A nőt vérzéses tüdőgyulladással kezelték, állapota javult, múlt pénteken már nem szorult gépi lélegeztetésre. A főorvos információi szerint az újszülött, akit a születése után átszállítottak a I. számú Gyerekklinikára, jól van.
Hozzátette: a nő olyan jó állapotba került, hogy vasárnap kiengedték az intenzív osztályról, jelenleg a III. számú Belgyógyászati Klinika elkülönített részlegén ápolják.
Gál János közölte, hogy a másik két - szintén a klinikán kezelt - várandós állapotáról a család kérésére nem adhat tájékoztatást.
Karádi István, a belgyógyászati klinika dékánja elmondta, hogy a belgyógyászaton jelenleg három kismamát kezelnek. Kettőjüknél - 20 és 25 hetes várandósok - még nem igazolták a H1N1 vírus jelenlétét, csak a gyanú áll fenn, azonban mindketten lázas állapotban kerültek az osztályra. Mára láztalanok és valószínűleg ők is a napokban hazatérhetnek - tette hozzá.
Az MSZP arra szólította fel a Fideszt: fejezze be az új influenzával kapcsolatos "zavarkeltő kommunikációját", és a szocialistákkal közösen harcoljon az új vírus ellen azzal, hogy mindenkit az oltásra ösztönöz.
Németországban egyes jelek szerint elérte tetőpontját az új influenza terjedésének első hulláma, egy újabb hullám azonban egyáltalán nem zárható ki - jelentette ki hétfőn a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet vezetője. Jörg Hacker szerint túlzás lenne azt állítani, hogy a H1N1 vírus terjedése immár nem fenyeget, ezért továbbra is éberségre van szükség. Az egyetlen védelmet csakis az oltás jelenti - hangsúlyozta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!