Belföld

2009.10.06. 05:07

Megerősítenék a pénzügyi felügyeletet

A pénzügyi válság rávilágított arra, hogy nemcsak nemzetközileg, hanem nemzeti szinten is meg kell erősíteni a pénzügyi rendszer felügyeletét elsősorban azért, hogy az arra hivatott intézmények még a kockázatok felépülését megelőzően be tudjanak avatkozni, s így megelőzhessék a nagyobb válságok kialakulását - mondta Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke az MTI-nek.

feol.hu

Farkas Ádám elmondta: elkészült a tervezete annak a több törvényt módosító csomagnak, amely ebből a célból megerősítené a PSZÁF státuszát, és bővítené a jegybank és a PSZÁF rendelkezésére álló eszközöket.  
A PSZÁF a tervezet szerint kormányhivatalból olyan intézménnyé válna, amelyet közvetlenül az Országgyűlés felügyel, mind gazdálkodási, mind működési szempontból, hasonlóan a Gazdasági Versenyhivatal jelenlegi státuszához. Így a szervezet függetlenebbé válna a kormánytól.
Ugyancsak erősítené a PSZÁF-ot, hogy jól körülhatárolt területeken rendelkezés-alkotási jogot kapna, azért, hogy előre tekintve kötelező érvényű szabályokat tudjon rögzíteni az egyes pénzügyi szektorok kockázatainak megelőzésére és kezelésére. A jegybank emellett jogosult  lenne megelőző jelleggel úgynevezett átmeneti intézkedéseket hozni, ha úgy látja, hogy az egész pénzügyi rendszer stabilitását veszélyeztető folyamatok indultak meg a pénzügyi szférában - tette hozzá az elnök.
A pénzügyi rendszer működéséért felelős  intézmények tevékenységének eddigieknél jobb összehangolására létrejönne az úgynevezett Pénzügyi Stabilitási Tanács, amelynek tagja lenne a pénzügyminiszter, a jegybank elnöke és a PSZÁF elnöke, valamint az általuk delegált további egy-egy személy. 
 Ez a testület rendszeres ülésein figyelemmel kísérné a pénzügyi-gazdasági folyamatokat.
A jegybank önállóan, a PSZÁF pedig a tanácson keresztül lehetőséget kapna arra, hogy jogszabály-, vagy rendelet-alkotási javaslatokat tegyen a pénzügyi intézményrendszer működésével kapcsolatban, ami történhetne a nyilvánosság útján is. A jogszabály-, vagy rendelet-tervezet elkészítéséért felelős szervezetnek pedig vagy meg kellene magyaráznia, hogy a javaslatot miért nem tartja jónak vagy időszerűnek, vagy meg kellene tennie a szükséges lépéseket a  szabályozás megalkotása érdekében.
Egy másik kérdésre Farkas Ádám elmondta: már megkapták a Magyar Nemzeti Bank által készített tervezetet a devizahitelezés új szabályaira.  A szabályozás szükségességével egyetért a felügyelet, azonban a javaslat tartalmáról a PSZÁF-nak egyelőre még nincs kialakult álláspontja, a felügyelet szakemberei még tanulmányozzák az előterjesztést.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!