Belföld

2010.06.08. 11:42

Még legalább egy hétig nem használhatók az árvíz miatt lezárt utak

Az éjszaka folyamán semmilyen rendkívüli esemény nem történt az árvízi védekezésben, a lassú apadás lehetővé teszi a védekezésben résztvevők számának csökkentését, de hogy mennyivel, az a nap folyamán dől majd el.

MTI

Edelényben elkezdődött a helyreállítás

Megkezdődtek a helyreállítási, kárelhárítási munkálatok a Borsod megyei Edelényben, ahol néhány napja rekord vízállással tetőzött a Bódva. A folyó visszahúzódása után - azokon a részeken, ahol már lehet - azonnal nekikezdtek a feladatoknak.
Visszakapcsolják a közvilágítást a város nagy részén - ahol már nem áll víz az utcákban - a közbiztonság fokozása érdekében. Edelényben a rendőrség folyamatosan felügyeli a rendet, az elárasztott utcákba csak az ott lakók mehetnek be - mondta Molnár Oszkár, a település független polgármestere az MTI-nek kedden a helyszínen. 
Mint hozzátette, az edelényi és a készenléti rendőri állomány tagjai nemcsak erre koncentrálnak, hanem a közúti forgalomra, sőt a bámészkodókra, katasztrófaturistákra is kiemelt figyelmet fordítanak. Azokat, akik nem vesznek részt a védekezésben, nem engedik be az árvíz által érintett területekre. Két tömbházban a lakossági áramot is visszakapcsolják, ez mintegy 50 lakást érint.
A polgármester arról is beszámolt, hogy az állati eredetű hulladékokat - például az elpusztult házi állatok tetemeit, az elárasztott fagyasztóládában lévő húsokat - az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő társaság bejelentés alapján összegyűjti, azok elszállításáról, megsemmisítéséről gondoskodnak.
Kitért arra is, hogy az önkormányzat felhívása alapján azok a lakók, akiket ki kellett költöztetni az otthonukból az áradat miatt, a helyi polgármesteri hivatalban kérhetnek fertőtlenítőszert. Emellett az érintetteket ellátják élelmiszerrel, ásványvízzel is.
Mint Molnár Oszkár elmondta, Edelényben négy hét alatt két, rekord nagyságú árhullám vonult le a Bódván. Egyes területeken áll a víz, ezért megkezdődik a szúnyogirtás, hogy a vérszívók ne fertőzzenek. A városban már három nagy teljesítményű szivattyú üzemel, hogy az elöntött területekről visszanyomják a vizet a Bódva-mederbe.
A polgármester kiemelte: a folyó már apad, de még mindig magas a víz állása. A helyi kastély melletti töltésre rakott ideiglenes védművön korábban átbukott az ár. A gát melletti utat zúzalékkal feltöltik, hogy a rakodógép be tudjon menni a sérült töltésrészhez. Ennek segítségével fogják lokalizálni a szakadást a nyúlgáton és a töltéstesten.

Veszélyben a vadállomány az elárasztott gemenci erdőben

Szinte teljesen elöntötte a gemenci ártéri erdőt a Duna, a vadállomány védelmében az 55-ös főúton Bátaszék és Baja között 60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben.
A 21 ezer hektáros erdőtömb mintegy 95 százaléka víz alatt van, mindössze 900 hektárnyi terület maradt szárazon - mondta Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vadászati főosztályvezetője kedden az MTI-nek.
A száraz területeket két körtöltés védi, az egyiket homokzsákokkal erősítették meg. Az állatok ezeken kívül a vadmentő dombokon, valamint az 55-ös út és a mellette haladó vasút töltésén találnak menedéket.
A főosztályvezető tájékoztatása szerint a víz mintegy kétezer vaddisznót, ugyanennyi szarvast és körülbelül kétszáz őzet, elsősorban a szaporulatot veszélyezteti. A vadállomány nagy része a Duna bal partjára és száraz területekre húzódott.
A Gemenc Zrt. a vadállomány védelmében a Bátaszék és Baja közötti útszakasz lezárását kérte. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte: erről szerdán dönt a megyei védelmi bizottság. Az 55-ös úton már jelenleg is 60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, a vonatok pedig a Baja-Pörböly szakaszon 40 kilométeres sebességgel közlekednek.
A katasztrófavédelmi igazgatóság arra kérte a Szekszárd és Baja között közlekedőket, hogy az 55-ös út helyett az M9-es és az 51-es utat válasszák.

OLDALTÖRÉS: Veszélyben a vadállomány a gemenci elárasztott erdőben

 

 

 

Rendkívüli áradásra készülnek a Tiszán is

Bár a Sajó és a Hernád lassú apadásnak indult, a védekezésnek még koránt sincs vége, a szakemberek már felkészültek a Tisza rendkívüli áradására - mondta az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén kedden.
Bakondi György a bizottság előtt - amely kezdetben nem volt határozatképes, mert a Fidesz-KDNP-s tagok frakcióülésen vettek részt, így az elnök tanácskozás jellegűvé minősítette az ülést - azt mondta: már felkészültek a Tisza rendkívüli áradására, így Szolnok térségében felhalmozták a homokzsákokat, műszaki eszközöket, az emberek pedig készültségben állnak, és remélik, a 2000-es rekordszintet nem éri el a vízszint.
A miniszteri biztos közlése szerint kedd reggelig 113 településről 5.046 embert kellett kitelepíteni, a legtöbben, 4.052-en Borsodból kényszerültek elhagyni otthonukat. Fel kell készülni további kitelepítésekre is. 
Az ország 11 megyéjében, 3.088 kilométeren tart az árvízi védekezés, jelenleg a legkritikusabb helyzet a Sajó és a Hernád torkolatánál van. Huszonhat településen 93 épület dőlt össze, ebből 27 lakóház Felsőzsolcán - fűzte hozzá.
Bakondi György kijelentette: naprakészen, feszesen irányítva működik az árvízi védekezés, rendelkeznek minden olyan eszközzel, tervvel, hogy a kitelepítéseket végrehajtsák. Megjegyezte, hatezer rendőrt, a szolgálatok 20 százalékát csoportosították át az árvízi védekezésre, és feladatuk a hátrahagyott értékek őrzése is.
Az idei áradás és készültség nagyságrendjére utalva megjegyezte, hogy míg a 2000-es árvízkor 10, az idei védekezések során már 14 millió homokzsákot használtak fel, és segítséget kaptak a NATO-tól, a szomszédos országoktól is. 
A miniszteri biztos közölte: az ár levonulta után azonnal megkezdik a károk felmérését, majd azt követően - a mostani és az elmúlt évek tapasztalatai alapján - áttekintik a katasztrófavédelmi törvényt.
Bakondi György azt mondta: az a cél, hogy egységes vezetés alatt, gyors döntésekkel lehessen koordinálni az ilyen rendkívüli helyzeteket, s a katasztrófavédelem működése, az irányítás, a finanszírozás, illetve a jogi szabályozás biztosított legyen.
Az árvízzel érintett települések polgármestereinek felkészültségét ért kritikára utalva Bakondi György úgy fogalmazott: a települések vezetői az árvízi védekezés során megállták a helyüket, nemcsak formális, hanem informális vezetőknek is bizonyultak. A katasztrófavédelmi erők szervezetlenségére utaló megjegyzéseket politikai indíttatásúnak tartja.
Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója a bizottság előtt azt kifogásolta, hogy az önkormányzatok nem rendelkeznek védelmi tervvel, ha van is, azt legutóbb 1994-ben alkották meg. A szakember a Vásárhelyi-terv tovább fejlesztését sürgetve úgy fogalmazott: védvonalak építésével, fejlesztésével a jövő biztonságát teremtik meg. 
Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója beszámolója szerint a tűzoltóságok 24-48 órás munkarendjét 24-24 órássá kellett átalakítani az árvízi védekezésre való átcsoportosítás miatt. Megjegyezte, május 15. és 31. között napi húsz-huszonötszörösére emelkedett a tűzoltók napi vonulásának száma, és a veszélyhelyzet elrendelésekor 41 település 19 ezer lakosának a védelmére kellett felkészülniük.


Felsőzsolca egy része továbbra is vízben áll, a Miskolchoz közeli hétezer lakosú város alacsonyabban fekvő részein méteres a víz. Van olyan utca, ahol félméteres apadást mutatnak a házak falai, de az élet egyhamar nem tér vissza a régi kerékvágásba - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.
A várost az elmúlt hét szombatján kezdte szorongatni a helyiek által Kis-Sajónak nevezett vízfolyás, és aznap éjjel, illetve vasárnapra virradóra soha nem látott vízzel rontott a településre, házak tucatjait rombolva le. Csaknem másfél ezer embert telepítettek ki.
Van, aki maradt a vízben álló házában, vagyonát féltve, és kedden már volt olyan, aki visszajött, vigyázni vagyonára, biztonságba helyezni azt, ami megmaradt, mások pedig már takarítottak.
A városban a polgármesteri hivatalnál és a Bem József Általános Iskolánál tisztítószereket és ásványvizet osztottak a helybélieknek kedden délután. A Kodály és a Sajó, illetve az Ongai és a Kazinczy utcák kereszteződésében konténereket helyeztek el, ahová az árvízben elpusztult állatok tetemeit helyezhetik el a lakók.
Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője elmondta: több mint hetven épület dőlt romba Felsőzsolcán. Csupán a miskolci tűzoltók - több kisebb mentőcsapatra osztva - százötven embert mentettek ki otthonukból az elmúlt napokban. Most összeírják az életveszélyes, az összedőlés határán álló ingatlanokat; ezekre figyelmeztető táblákat helyeznek ki.
Részt vesznek az elzárt utcákban élelmiszer és víz kiosztásában, és segítenek a közüzemi szolgáltatást, illetve a normál életfeltételeket biztosító szakembereknek.
Az áramszolgáltató - ahol már lehet - folyamatosan kapcsolja vissza az áramot.
Felsőzsolcán még hetek kellenek ahhoz, hogy normalizálódjon az élet.

Hetekig tart, míg normalizálódik az élet Felsőzsolcán

Nem esett az eső, apadnak az észak-magyarországi folyók

Az elmúlt 24 órában a vízgyűjtő területeken nem esett csapadék, s a következő napokban is viszonylag száraz, egyre melegebb időjárásra lehet számítani. A Sajó csaknem teljes hosszán apad, a folyón érkezett árhullám tetőzése jelenleg a tiszai torkolatához közeli szakaszán tart. A Hernádon érkező árhullám miatt a Sajó-Hernád összefolyás alatti szakaszon további vízszintemelkedésre kell számítani - mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek.
Közlése szerint a kesznyéteni árvízkapunál a kedd reggeli adatok szerint a vízszint már 12 centiméterrel meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket, amely 656 centiméter volt. Az árvízkapu környezetében jelenleg lassú (az elmúlt 12 órában 2 centiméteres) vízszintemelkedés tapasztalható.
A Bódva teljes hazai szakaszán apad, de ennek üteme továbbra is lassú. Hídvégardónál kedden 275, Szendrőnél 269 centiméteres vízállást mértek. A Hernád Gesztelynél a hétfői tetőzést követően már 30 centiméternyit apadt, a tetőzés nagy valószínűséggel a torkolati szakasz közelében tart. Az árhullám a Sajó folyó Hernád beömlés alatti szakaszán további vízszintemelkedést okoz majd - mondta a szakember.
A Takta továbbra is nagyon lassan apad, a Bodrog Felsőbereckinél hétfőn 10 órán át tetőzött 755 centiméteres vízállással. A tetőző vízállás 40 centiméterrel maradt el a szelvényben eddig észlelt legnagyobb vízszinttől. Sárospatak térségében még lassan emelkedik a folyó, a következő 24 órában a Bodrog hazai felső szakaszán stagnálás, alsó szakaszán további csekély mértékű áradás valószínű.
A Tisza hétfőn tetőzött Dombrádnál 617 centiméteres vízállással, nagy valószínűséggel kedden dél tájban  Tiszabercelnél 711 centiméteres vízszinttel a tetőzés közelében van. Tokajnál a folyó a hajnali órákban elérte, majd meg is haladta a harmadfokú (800 centiméteres) készültségi szinthez tartozó vízszintet. Tokajnál további néhány centiméteres áradásra, valamint a következő napokban a harmadfokú készültségi szinthez közeli vízszintekre kell számítani. A Tisza áradása, valamint a Sajó és a Hernád árhullámai miatt Tiszapalkonyánál a 2000. évi árvíznél mért eddigi legmagasabb, 806 centiméteres vízszintet megközelítő tetőzés valószínű - mondta Csont Csaba.

Új árvízvédelmi rendszer kiépítésére készülnek Visegrádon

Új, biztonságos árvízvédelmi rendszer kiépítését tervezik Visegrádon, a rendszeres dunai áradásoktól a várost jelenleg megvédeni hivatott 11-es főút ugyanis nem felel meg az árvízvédelmi töltéssel szemben támasztott követelményeknek - közölte a település alpolgármestere kedden az MTI-vel.  A beruházás költségeit nagyrészt uniós forrásból fedeznék.
Kalotai Árpád elmondta, hogy Visegrád városa sikeresen túljutott egy, az új árvízvédelmi rendszer megvalósításával kapcsolatos uniós pályázat első fordulóján. A kiviteli tervek az elnyert 55 millió forintnak, illetve a hozzátett bő 10 milliós önrésznek köszönhetően már elkészültek, jelenleg az engedélyeztetési eljárások folynak.
Az alpolgármester hozzátette: minden remény megvan arra, hogy az idén ősszel induló „második körön” túljutva további, legfeljebb másfél milliárdos támogatáshoz jussanak, így 2011. végén, vagy 2012. elején megkezdődhetne az építkezés. A tervek szerint megerősítenék, illetve speciális műszaki megoldásokkal „igazi” árvízvédelmi töltéssé alakítanák a Visegrádon átvezető 11-es főutat. A sóderágyba épített út - jelenlegi állapotában - kiugróan magas vízállásnál nem képes megvédeni a várost az ártól.
Az alpolgármester példaként hozta fel, hogy az 1965-ös nagy árvíz idején úgy ment át a 11-esen a víz, mint a szivacson, s most is jelentős erőket kellett összpontosítaniuk a város védelmére. Az út túloldalán számos, a turisták által szívesen látogatott műemléki épület, szálloda és étterem helyezkedik el, megóvásuk több szempontból is fontos, mint ahogy a település egészét biztonságban szeretnék tudni.
Az elképzelések szerint az új védelmi rendszer egy fix töltésből és egy, a frekventált részeken fél óra alatt felállítható, 70 centiméter magas mobil gátból állna. Ez utóbbi tulajdonképpen egyfajta biztonsági tartalékul szolgálna - mondta az alpolgármester.
A védelmi rendszer építésénél arra is figyelnek majd, hogy a városba érkezők, illetve azon áthaladók ugyanúgy élvezhessék a Duna látványát, mint korábban - közölte Kalotai Árpád.

OLDALTÖRÉS: Tisza miatt tartósan magas vízállás a Hármas-Körösön

 Tisza miatt tartósan magas a vízállás a Hármas-Körösön

 Tisza miatt tartósan magas a vízállás a Hármas-Körösön

 Tisza miatt tartósan magas a vízállás a Hármas-Körösön

A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt stagnál, illetve gyengén emelkedik a Hármas-Körös vízszintje Szarvasnál; a folyó vízállásában június közepéig nem várható érdemi változás - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a Hármas-Körös összes mellékfolyója apadó tendenciát mutat. A Hármas-Körös, bár Gyomaendrődnél apad, Szarvasnál csak a Tisza június 14-15-re várt tetőzése után lehet számítani a vízszint csökkenésére. Addig másodfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek. Az igazgatósághoz tartozó 340 kilométer hosszúságú védvonalból kedden 22 kilométeren másod, 167 kilométeren első fokon védekeznek.
Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága több mint 500 hektárral 12.135 hektárra csökkent. Az igazgatósághoz tartozó tíz belvízvédelmi szakaszon továbbra is készültség van érvényben. Egy területen a legmagasabb, nyolc szakaszon másod-, míg egyben a legalacsonyabb készültségi szinten küzdenek az elöntések ellen. A védekezési periódus megkezdése, vagyis május 7-e óta csaknem 54 millió köbméter vizet szivattyúztak át a befogadó folyókba és csatornákba.
 Az önkormányzatok közül még harmad fokon védekezik Kétsoprony, másodfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Szarvas, míg hat településen elsőfokú a riasztás.
A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban nem várható csapadék a térségben.

Megjelenhet a talajvíz a budapesti Duna-parti házak pincéjében

A Duna vízszintjének emelkedésével a talajvíz is megemelkedik, ezért előfordulhat, hogy a partközeli, régebbi építésű házak pincéjében megjelenik a talajvíz - közölte a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. kedden az MTI-vel. A cég árvízvédelmi szakemberei nem tanácsolják a víz kiszivattyúzását a pincékből, mert így az alapok alól a vízzel együtt a talajt is kiszívhatják, és az épületek megsüllyedhetnek - olvasható a közleményben.
Mint írták, az ár elvonulásával a talajvíz szintje is csökkeni fog, így magától visszahúzódik majd a víz a pincékből.
A Fővárosi Csatornázási Művek tájékoztatása szerint Budapesten a vártnál magasabban, 827 centiméteren tetőzött a Duna a kora reggeli órákban. (2006-ban 860 centiméterrel tetőzött a Duna Budapestnél.)
Az FCSM közlése szerint a 90 kilométernyi fővédvonal ellenáll a víz erejének, és az ideiglenes gátak is tartanak, ugyanakkor a figyelőszolgálat folyamatosan járőrözik a védvonalakon. Szivárgások és fakadó vizek esetén, ha szükséges, a cég készenlétben álló csapatai azonnal beavatkoznak - írták.
Kitértek arra is, hogy a hasonló magas vízállásnál szokásosak a talajon keresztül jelentkező árvízi jelenségek, így például fakadó vizek, szivárgások, esetleg buzgárok. Jelenleg a Margitszigeten és a Római-parton tör fel egy-két helyen a talajból kisebb vízmennyiség, de ezek egyelőre nem veszélyesek. Néhányukat már "lokalizálták" is a homokzsákokból épített kisebb, úgynevezett ellennyomó medencékkel.
A szakaszmérnökök és a gátőrök folyamatosan figyelik az árvízi jelenségeket, szükség esetén az éjjel-nappal készenlétben álló csapatokat riasztják az elöntések megfékezése érdekében - írták a közleményben.

Elöntötte az ongai bányában lévő munkaterületet az ár

Gyakorlatilag használhatatlanná vált a munkaterület az ongai bányában, miután egyetlen éjszaka alatt elöntötte a környező tavak árvize. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek kedden azt mondta: már kitelepültek az útra, onnan védekeznek.
Hozzátette: az Ongánál lévő tavak esetében már egyik tó folyik át a másikba. A védekezéssel egy időben ezek köré is körtöltéseket építettek. Mindezzel körülbelül két napot tudtak nyerni, hogy a bányát ne nyelje el a víz, és meg tudják védeni azt a kis száraz területet, ahol dolgoztak.
A honvédségtől plusz segítséget kértek, a helikopterek megállás nélkül, folyamatosan szállítják a védekezési anyagokat a Hernádba torkolló Vadász-patakhoz. Az itt lévő gátsérüléshez zúzott követ használnak a töltés elzárásához. Ezzel próbálják megfékezni az átbukó áradatot.

Borsod-Abaúj-Zemplénben 138 településen védekeznek

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 138 településen védekeznek jelenleg is az árvíz ellen, a folyók áradása még több mint 40 ezer embert veszélyeztet - mondta Varga Mihály mérnök ezredes, a megyei védelmi bizottság titkára kedden délelőtt az MTI-nek. Az árvíz miatt összesen 11.460 épület van veszélyben, huszonhat településen 89 ingatlan omlott össze.

Összességében 4502 embert kellett kitelepíteni otthonából, van, aki már visszatérhetett. A védelmi bizottság titkára azt is elmondta: sikerült kimenteni a vízből 1930 állatot. 
 Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője kedd hajnalban az MTI-nek azt mondta: 54.500 háziállat pusztult el az árvíz miatt, 54 ezer baromfi, a többi kecske, juh és egyéb háziállat.
 Varga Mihály, a megyei védelmi bizottság titkára közölte azt is: a megye folyóin 569 kilométer hosszon van védelmi készültség, csak az elmúlt huszonnégy órában több mint 16 ezren védekeztek. A fegyveres erők, rendvédelmi szervek állományból mintegy 6500-an voltak a gátakon.

Gondok az ivóvízzel - több helyen is legalább egyperces forralást követően ajánlott a víz fogyasztása

Az éjszaka folyamán Borsodban mintegy 12,5 ezer ember védekezett a gátakon, az ország más részein csak megfigyelőszolgálatban dolgoztak - - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője kedden reggel az MTI-nek.
 Országosan a kitelepítettek száma 5050-re emelkedett, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4502-re.
Az áradás miatt ivóvízproblémák adódtak több településen is. Hat helységben palackos vagy zacskós vizet osztanak az embereknek - közölte a szóvivő.
Tájékoztatása szerint a kialakult havária-helyzet miatt az Észak-magyarországi Regionális Vízművek ZRt. által ellátott települések ivóvízellátását nem a Csúcsvízmű oldja meg saját termeléséből, hanem a MIVIZ Kft. által biztosított ivóvizet szolgáltatja tovább a településeknek. Az ÁNTSZ utasításának megfelelően több településen is csak legalább egyperces forralást követően ajánlott a víz fogyasztása. Ezek a települések Alsódobsza, Alsózsolca Ipari Zóna, Arnót, Belegrád, Berzék, Bőcs, Gesztely, Girincs, Hernádkak, Hernádnémeti, Felsőzsolca Ipari Zóna, Kesznyéten, Kiscsécs, Köröm, Muhi, Ónod, Sajóhidvég, Sajólád, Sajópálfala, Sajópetri, Sajósenye, Sajóvámos, Sóstófalva, Újcsanálos és Újharangod. Ugyanez vonatkozik Borsodvíz Kft. által ellátott Alsózsolcára és Ongára, illetve a Szikszó Víz Kft. által ellátott Szikszóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!